Risicovol

Halsema: wietproef onhaalbaar voor Amsterdam

02 oktober 2018 19:48 Aangepast: 02 oktober 2018 20:11
Een coffeeshop in Amsterdam (archieffoto). Beeld © ANP

Amsterdam kan niet meedoen aan de proef met gereguleerde wietteelt, waarin alle coffeeshops in een aantal gemeenten wiet krijgen van telers die door de overheid zijn uitgekozen. Burgemeester Femke Halsema zegt dat de proef 'praktisch niet uitvoerbaar is'.

Volgens de Amsterdamse burgemeester zijn de grootste problemen dat alle coffeeshops in een gemeente moeten meedoen aan de proef, en dat de coffeeshops in één keer de overstap moeten maken. Deelname van Amsterdam, de 'grootste coffeeshopgemeente', is onder deze voorwaarden ook 'risicovol voor de openbare orde', vindt Halsema.

Proef verbeteren

In een brief aan ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Bruins (Volksgezondheid) doet ze voorstellen om de proef te verbeteren. Zo zouden coffeeshops niet meer verplicht moeten zijn om deel te nemen. En tijdens de overgangsperiode zou niet alle verkochte wiet afkomstig moeten zijn van gereguleerde kwekers.

Nieuwe wet moet wietteelt legaal maken

Waar halen coffeeshophouders hun wiet eigenlijk vandaan? En wordt het beter als het legaal wordt verbouwd?

"Het nu voorgestelde gereguleerde aanbod van twintig tot dertig soorten wiet en (Nederlandse) hasj is onvoldoende, gelet op het huidige aanbod van enkele honderden varianten", staat in de brief. Halsema wil dat het aanbod wordt vergroot, mogelijk met illegale wiet.

Geselecteerde telers

Zes tot tien gemeenten worden uitgekozen voor de proef. De coffeeshops in die gemeenten mogen de wiet van een aantal geselecteerde telers dan legaal verkopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Diverse gemeentes geïnteresseerd in experiment legale wietteelt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore