Nederland

'Er is geen bewijs dat de griepprik werkt'

02 oktober 2018 11:33 Aangepast: 02 oktober 2018 15:46

Als je puur uit voorzorg een vaccin in het lichaam spuit, dan moet het gegarandeerd werken. Volgens huisarts Hans van der Linde kan de prik daarom beter worden afgeschaft. Van der Linde in RTL Late Night met Twan Huys: "Er is geen bewijs dat het werkt."

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is deze week campagne gestart om zorgprofessionals over te halen de griepprik te halen. Op dit moment laat slechts vijf procent van het ziekenhuispersoneel zich inenten tegen de griep.

Van der Linde liet zich vroeger inenten, maar tegenwoordig niet meer. "Vroeger liep ik achter het verkeerde vaandel aan", vertel hij. Volgens de huisarts ligt er veel marketing aan de griepprik ten grondslag en is de werking niet bewezen. "Het is een buitengewoon slecht vaccin. Het geeft een hele geringe vorming van anti-stoffen."

'Al zou ik maar één patiënt helpen'

Hoofdverpleegkundige Susanne Heijmenberg van het AMC Amsterdam heeft wel geloof in het vaccin. Heijmenberg: "Door mijzelf te beschermen tegen de griep, bescherm ik ook de patiënten die in bed liggen." Eén van de belangrijkste redenen van de hoofdverpleegkundige om zich te laten inenten is dat ze heeft meegemaakt dat patiënten zijn overleden door de griep. "Al zou ik maar één patiënt helpen."

Groot onderzoek nodig

Ondanks dat hij geen vertrouwen heeft in het huidige vaccin, vindt Van der Linde wel verstandig om onderzoek te gaan doen naar de griepprik. Dit moet volgens de huisarts groots worden aangepakt: honderdduizend mensen wel vaccineren en een controlegroep van honderdduizend mensen die niet worden gevaccineerd. Als uit dit onderzoek blijkt dat het vaccin wel werkt, dan moet volgens de huisarts elke Nederlander worden ingeënt. 

'Heel onverstandig de griepprik niet te gebruiken'

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft in RTL Late Night met Twan Huys aan dat hij een voorstanders is van het vaccin. En niet alleen omdat hij minister van Volksgezondheid is. Hij erkent wel dat het vaccin niet heilig is: "Over tien jaar zal er een beter vaccin zijn." Toch noemt hij het onverstandig om het vaccin niet te gebruiken.

Miniatuurvoorbeeld
Volledig gesprek terugkijken

'Er is geen bewijs dat de griepprik werkt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore