Van het gas af

18.000 huizen worden gasvrij door 120 miljoen van kabinet

01 oktober 2018 11:15 Aangepast: 02 oktober 2018 09:32
Beeld © ANP

Voor ongeveer 18.000 huishoudens in Nederland komt er snel een einde aan koken en stoken op aardgas. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft ruim 120 miljoen euro beschikbaar gesteld om hun woningen aardgasvrij te maken.

Het geld gaat naar 27 wijken en dorpen verspreid over het land. De bewoners gaan straks elektrisch koken en krijgen diverse alternatieven voor de verwarming. Veel huizen worden aangesloten op een warmtenet dat wordt gevoed met restwarmte van de industrie of bij voorbeeld biomassa.

Andere huizen krijgen warmtepompen of worden uitgerust met heteluchtverwarming.

 

Bekijk hier welke wijken bij jou in de buurt van het gas afgaan:

Proeftuinen

De wijken en dorpen functioneren als proeftuinen. De kennis die hier wordt opgedaan kan later worden gebruikt voor het aardgasvrij maken van de rest van Nederland. De projecten kunnen, mede dankzij de subsidie, snel starten.  

Vanmiddag bezoekt minister Ollongren de wijk De Lariks in Assen. Daar worden 450 huizen aardgsasvrij gemaakt. Het bezoek geldt als de officiële start van het proeftuinenproject. "We staan voor een grote omslag", zegt Ollongren. "Daarom is het goed te merken dat er bij veel gemeenten enthousiasme is voor het aardgasvrij maken van wijken. Ik begrip voor de vragen en zorgen van bewoners hierover. De omslag moet haalbaar, dus betaalbaar gebeuren. De proeftuinen gaan ons leren wat daarvoor de beste manier is."

6 miljoen huizen

Om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen en omdat de gaskraan in Groningen dicht gaat moeten in de periode tot 2050 ongeveer 6 miljoen huizen van het aardgas af. Hierdoor wordt de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) fors beperkt. Nog deze kabinetsperiode moeten de eerste 30.000 tot 50.000 worden aangepakt., Daarna gaat het tempo omhoog tot 200.000 per jaar.

 

Om kennis op te doen heeft minister Ollongren gemeenten in Nederland gevraagd plannen voor te dragen die als proefproject kunnen fungeren. Daarop hebben 74 gemeenten gereageerd. Minister Ollongren is bij het selecteren van de wijken geadviseerd door een commissie met experts. Zij beoordeelden onder andere de kwaliteit van het plan en de financiële onderbouwing.

Aardgasvrij maken

Belangrijk criterium was de manier waarop de bewoners bij de plannen worden betrokken. De commissie lette verder op de variatie in de gebruikte technieken bij het aardgasvrij maken van de wijk. Op die manier kan zo veel mogelijk kennis voor andere wijken worden opgedaan. Ook de regionale spreiding van de wijken over het land speelde een rol.

Elke provincie heeft minimaal één gesubsidieerd project.

120 miljoen

Oorspronkelijk zou het Rijk 85 miljoen Euro beschikbaar stellen voor maximaal 20 wijken. Minister Ollongren heeft echter besloten het budget op te hogen tot ruim 120 miljoen en het aantal wijken tot 27. Hiervoor is geld gebruikt dat al was gereserveerd voor volgend jaar.

Dan wordt opnieuw een aantal proefprojecten geselecteerd, die in 2020 kunnen beginnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore