Cultuur 'te onveilig'

Vindicat gestraft: status van studentenvereniging afgepakt

01 oktober 2018 11:25 Aangepast: 01 oktober 2018 12:27
Het gebouw van studentenvereniging Vindicat in Groningen Beeld © ANP

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool verbreken voor een jaar de officiële banden met de in opspraak geraakte studentenvereniging Vindicat. Aanleiding zijn de vele incidenten bij de vereniging.

De vereniging kreeg maanden de tijd om een cultuurverandering te bewerkstelligen, maar dat is onvoldoende gebeurd. Dat blijkt uit een rapport van de accreditatiecommissie Studentenorganisaties dat vanmorgen is gepresenteerd. 

Alcohol

Er is te weinig bereidheid om het overmatige alcoholgebruik aan te pakken, stelt de commissie. Ook ervaart 'een aanzienlijk deel van de leden' een onveilige cultuur. Ook is er nog onvoldoende transparantie nadat zich een ernstig incident heeft voorgedaan. 

De zogenoemde accreditatie wordt voor nu ingetrokken. Dat wil volgens RTV Noord zeggen dat Vindicat geen deel meer uitmaakt van de academische gemeenschap, zoals andere studentenverenigingen in de stad. Vindicat is nu een 'gewone' club en wordt niet meer uitgenodigd voor gelegenheden. 

Geen beurs meer

Ook kunnen bestuurders geen compensatie meer krijgen voor hun studievertraging. Het gaat om een bedrag van 33.000 euro. Volgend jaar komt de vereniging weer in aanmerking voor accreditatie.

Vindicat is al diverse malen negatief in het nieuws geweest vanwege geweld op de sociëteit en uit de hand gelopen ontgroeningen. De Rijksuniversiteit Groningen en de gemeente Groningen eisten dat Vindicat maatregelen zou nemen.

Vindicat teleurgesteld

In een reactie zegt het bestuur van Vindicat 'zeer teleurgesteld' te zijn. "Na de afgelopen tumultueuze jaren heeft Vindicat anderhalf jaar geleden een nieuwe koers ingezet. Een cultuurverandering is op gang gekomen die zijn vruchten afwerpt. Wij hebben bijvoorbeeld twee probleemloze Introductieperiodes gehad. Daarnaast hebben we een gedragscode geïmplementeerd, die breed gedragen wordt binnen de vereniging."

Vindicat hoopte dat de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool dit zouden belonen. "In onze ogen zijn we onevenredig gestraft. De cultuurverandering gaat niet van vandaag op morgen. Het is een proces waar een langere periode overheen gaat. Wij hadden gehoopt dat ons meer tijd was gegund. Vanzelfsprekend zullen wij de cultuurverandering voortzetten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore