Tsunami Indonesië

Nog geen contact met groot deel Sulawesi: 'Buitengewoon zorgwekkend'

29 september 2018 15:20 Aangepast: 04 oktober 2018 13:40
De schade na de aardbeving en tsunami op Sulawesi is groot Beeld © AFP

Hoe het gaat met een groot deel van het getroffen Indonesische eiland Sulawesi is onbekend. Er kan nog geen contact worden gelegd met de stad Donggala, waar ongeveer 300.000 mensen wonen. "Dit is buitengewoon zorgwekkend", zegt Jan Gelfand van het Internationale Rode Kruis in Jakarta.

Het eiland werd volgens Gelfand getroffen door een 'angstaanjagende dubbele ramp'. "Eerst een krachtige aardbeving en toen een tsunami." Er zijn zeker 384 doden gevallen, maar dat aantal zal vermoedelijk nog veel hoger worden. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers.

Tragedie

De eerste berichten komen voornamelijk uit Palu. Met Donggala, zo'n 35 kilometer verderop dat eveneens aan de zee ligt, is nog geen contact mogelijk. Vermoedelijk zal de ravage ook daar groot zijn. "Dit is al een tragedie, maar het kan nog veel erger worden."

Het Rode Kruis heeft direct actie ondernomen. De eerste drie vrachtwagens met schoon water, 200 dekens, 200 matrassen, 500 jerrycans en 200 sarungs zijn onderweg naar het getroffen gebied. "Collega's zijn erheen om overlevenden te helpen, maar we weten niet wat ze daar zullen vinden", zegt Gelfand.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Teruglezen: Honderden doden na tsunami Indonesië, Rode Kruis opent Giro 6868

Gevangenen spoorloos

Een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst, Sutopa Nugroho, zegt dat nog afgezien van de tsunami er door de beving ook honderden panden zijn verwoest, inclusief winkelcentra, een ziekenhuis en een hotel. Ook de muren van de gevangenis in de stad hebben het begeven en meer dan de helft van de 560 gevangenen is spoorloos verdwenen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore