Nicky Verstappen

Oud-onderzoeksleider: 'Zwetsverhaal Jos B. onjuist beoordeeld'

29 september 2018 08:28 Aangepast: 29 september 2018 08:30
Jos B.

De leider van het politieteam dat in 1998 de dood van Nicky Verstappen onderzocht, geeft toe dat destijds fouten zijn gemaakt. Zo werd een nachtelijke fietstocht die verdachte Jos B. langs de plaats delict maakte, verkeerd beoordeeld.

Dat erkent toenmalig onderzoeksleider Math Schaepkens in een interview met het AD. Het lichaam van het jongetje werd twintig jaar geleden gevonden op de Brunssummerheide. B. fietste de nacht na de vondst van het lichaam langs plaats delict. Zijn gegevens en verklaring werden door de politie genoteerd.

B. stond daardoor vanaf dag één in het politiedossier als toevallige passant. Tegen de politie vertelde B. destijds dat hij scoutingpost ging wegbrengen. De inmiddels gepensioneerde Schaepkens: "Achteraf zeg je, dat is een zwetsverhaal, op die plek, op dat tijdstip. Dat hebben we niet juist beoordeeld." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Jos B. langer vast, ook verdacht van bezit kinderporno

Op de stapel

De verklaring van B. belandde op de stapel en is daar blijven liggen, geeft Schaepkens aan. "Zo van: dit kan ooit nog nodig zijn, maar we hebben nu dringender zaken. De passant B. paste niet in het profiel." Volgens het team van de politie lag het destijds meer voor de hand dat Nicky door een bekende was meegenomen.

Een grote inschattingsfout, zo bleek. De verklaring van B. had op zijn minst vraagtekens moeten oproepen, weet Schaepkens. "We hadden erop kunnen aanslaan. Misschien waren onze mensen wel te vermoeid om de juiste inschattingen te maken. Sommigen zaten dagelijks veertien, vijftien uur achter elkaar te spitten."

Toch verdachte

In augustus maakte de politie bekend dat B. na een DNA-onderzoek verdachte was in de zaak Verstappen. De politie was sinds juni al naar hem op zoek, maar kon hem niet vinden. Vijf dagen nadat de foto's van B. waren verspreid, kon hij worden aangehouden in Spanje.

Schaepkens heeft de zaak ondanks de missers een plek kunnen geven. "Ik denk dat we te veel wilden. We deden wat we konden, we hadden het graag anders gezien, maar meer kun je eigenlijk niet doen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore