Ga naar de inhoud
Verijdelde aanslag

Dit weten we over de terreurverdachten: 'Een bokstalent, tot het geloof hem nekte'

Morad M. Eén van de verdachten. Beeld © RTL Nieuws

"Een welbespraakte man, rustig en charismatisch", zo wordt Hardi N., één van de terrorismeverdachten die gisteren is opgepakt, omschreven. Een andere verdachte was tot drie jaar terug een kickbokstalent. "Hij was ongeslagen. Alleen dat geloof nekte hem, jammer genoeg."

De politie arresteerde gisteravond zeven mannen die plannen hadden om met wapens en bomvesten een aanslag te plegen in Nederland. Tot nu toe zijn vijf namen bekend, over de overige twee verdachten weten we nog niets.

  • Hardi N.
  • Waïl el A.
  • Nadeem S.
  • Morad M.
  • Amir

Opvallend is dat alle verdachten wonen of afkomstig zijn uit Arnhem. Dit is wat we tot nu toe over hen weten:

Hardi N. (34), een 'rustig en charismatische man'

Het brein achter de plannen zou Hardi N. zijn, een 34-jarige man afkomstig uit Irak. Hij is in 2014 opgepakt omdat hij wilde uitreizen naar het strijdgebied van IS, en plannen had om zich daar aan te sluiten bij Al Nusra, een terroristische organisatie die is gelinkt aan Al-Qaida.

Maar voor het zover kwam, werd hij aangehouden. Zelf verklaarde hij dat hij naar het gebied wilde reizen om weeskinderen te helpen, maar het gerechtshof geloofde hem niet. Hij is uiteindelijk in hoger beroep veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 21 voorwaardelijk.

Ex-vrouw en dochter

Terrorismedeskundige Daan Weggemans sprak tijdens het eerdere proces met Hardi N. "Het is een welbespraakte man, rustig en charismatisch. Hij zei dat hij bezig was met zijn re-integratie, maar ik constateer tegelijkertijd dat het heel lastig is om te bepalen of het waar is wat zo iemand zegt."

N. is ooit getrouwd met een vrouw uit Rotterdam die zich bekeerde tot de islam. Zij zijn inmiddels gescheiden. Ook heeft hij een dochter.

Aanslag
Lees ook:
Aanslag op groot evenement verijdeld: dit is wat we tot nu toe weten

Waïl el A. (21) maakte foto's op vliegbasis Volkel

Ook Waïl el A. is opgepakt, melden bronnen aan RTL Nieuws. Hij is eerder veroordeeld omdat hij zich aan wilde sluiten bij IS en kwam vorig jaar in het nieuws omdat hij zich verdacht gedroeg op de vliegbasis in Volkel.

El A. komt oorspronkelijk uit Arnhem en de politie deed gisteren een huiszoeking bij zijn woning in Rotterdam.

'Extremer in zijn geloof'

Waïl El A. werd in september 2015 aangehouden bij de Turks-Syrische grens. Hij wilde zich in het strijdgebied in Syrië aansluiten bij een terroristische organisatie, oordeelde de rechtbank. Hij kreeg hiervoor twee jaar cel. Volgens de rechtbank werd de man steeds 'extremer in zijn geloof', is hij aanhanger van het 'jihadistisch gedachtegoed' en 'voorstander van IS'.

 

Vrijgelaten

In mei 2017 werd hij opgepakt op luchtmachtbasis Volkel. Hij was op de vliegbasis aan het werk, maar viel op omdat hij foto- en video-opnames maakte, wat verboden is.  Toen aan het licht kwam dat hij een veroordeelde terrorist was, werd hij opgepakt op verdenking van het voorbereiden van terrorisme.

Hij heeft na die arrestatie twee dagen in de cel gezeten en werd toen vrijgelaten omdat er 'geen aanwijzingen waren dat hij strafbare feiten heeft gepleegd of wilde plegen'.

Nadeem S. (26), een goede bekende van Waïl el A.

Nadeem S. (zie rechtbanktekening boven) is volgens buurtbewoners gisteren gearresteerd Stedumhof in de wijk Vredenburg in Arnhem. Hij komt oorspronkelijk uit Afghanistan en is een goede bekende van Waïl el A.; zij reisden in 2015 samen naar de Turks-Syrische grens om zich aan te sluiten bij IS. S. werd uiteindelijk veroordeeld tot drie jaar cel.

S. was in 2013 al eens naar Syrië gereisd, waar hij aansluiting had gezocht bij de terreurbeweging Jabhat al-Nusra.

Bokstalent Morad M. (21)

Morad M. is ook een van de mannen die gisteren is opgepakt. Zijn naam staat op de brievenbus in Vlaardingen waar gisteren een inval is gedaan, maar hij komt oorspronkelijk uit Arnhem. We spraken de eigenaar van de boksschool waar Morad vanaf zijn vijftiende tot drie jaar geleden sportte.

"Hij was een wereldtalent. Hij bokste zo'n zeven wedstrijden en bleef ongeslagen." De sportschoolhouder zag dat M. radicaliseerde. "Alleen dat geloof nekte hem, jammer genoeg. Zijn uiterlijk veranderde. Hij wilde zijn baard laten groeien, maar dat mag niet bij de amateurs. Voor de training was het bidden, na de training was het bidden. Ik heb het hem niet toegestaan. Op een gegeven moment was hij getrouwd. Het is drie jaar geleden dat hij vertrok."

Stiefbroer van beruchte jihadist

We kennen M. ook als de stiefbroer van de beruchte Nederlandse jihadist Abdelkarim el Atrach uit Arnhem. El Atrach vocht aan de zijde van al-Nusra, en riep toen op tot een 'stevige daad tegen Nederland', en uitte dreigementen aan het adres van PVV-leider Geert Wilders. Hij zou in 2015 in de strijd zijn gedood.

Zijn broers Mohamed en Morad en zelfs de moeder van El Atrach stonden eveneens op het punt van vertrek naar Syrië. Zij zijn allen tegengehouden door justitie en de AIVD. Bij de aanhouding van de broers werd een kleine 20.000 euro contant geld onderschept.

Nadat Morad werd opgepakt, besloot de rechter om hem onder toezicht te stellen in een gesloten jeugdinrichting.

18-jarige Amir: 'Misschien is hij gehersenspoeld'

De jongste verdachte die gisteravond is opgepakt, is de 18-jarige Amir. Hij zou in Arnhem wonen. Zijn vader zou uit Egypte komen, zijn moeder uit Polen. Dat meldt de NOS. Zij spraken zijn moeder, die is zich rotgeschrokken. Volgens zijn moeder hield Amir zich niet bezig met terrorisme.

"Amir is een hele goede, lieve jongen. Het ging goed met hem. Hij ging zijn rijbewijs halen en het gaat goed met zijn opleiding maatschappelijke dienstverlening. Misschien is hij gehersenspoeld. Ik heb geen idee. Het is afschuwelijk."

Topoverleg na verijdelen aanslag:

02:20
'We zitten er bovenop'