Fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden

Staking personeel Ryanair: we hebben geen andere keus

28 september 2018 12:23 Aangepast: 28 september 2018 12:38
Vakbondsleden delen pamfletten uit op Eindhoven Airport Beeld © ANP

Niet alleen de piloten van Ryanair staken, ook het cabinepersoneel van de vliegtuigmaatschappij heeft het werk stilgelegd. Zij zeggen dat ze geen andere keus hebben.

Het bedrijf weigert namelijk te onderhandelen over een cao met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.

Tussen wal en schip

Het grootste probleem van de werknemers van Ryanair is dat ze tussen wal en schip vallen als ze ziek zijn, zegt een woordvoerder van het cabinepersoneel. Ze krijgen geen uitkering omdat Nederland wijst naar Ryanair, dat niet altijd uitbetaalt bij ziekte.

En omdat ze een Iers contract hebben, lukt het bijvoorbeeld ook niet om in Nederland een hypotheek of lening te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarom staakt Ryanair en wat merken reizigers ervan?

Excuses aan reizigers

De woordvoerder hoopt dat met de staking de druk op Ryanair toeneemt en dat ook de politiek de druk opvoert. In een gezamenlijke verklaring betuigt het cabinepersoneel spijt aan de reizigers die zijn getroffen.

Geen van de stewards en stewardessen in Eindhoven is Nederlands. Volgens de vakbond en betrokkenen heeft dat er mee te maken dat Rynair alleen in het buitenland werft en Nederlanders niet willen werken onder de voorwaarden van de Ierse budgetmaatschappij. 

Inzet stakingsbrekers

Volgens FNV Luchtvaart betaalt Ryanair een salaris dat ligt rond het minimumloon. 

Reizigers op Eindhoven Airport ondervinden hinder door een staking van het cabinepersoneel en piloten van Ryanair. Reizigers op Eindhoven Airport ondervinden hinder door een staking van het cabinepersoneel en piloten van Ryanair.

Eerder vandaag sleepte de pilotenvakbond VNV Ryanair voor de rechter vanwege de inzet van stakingsbrekers. Ondanks de staking vertrokken vanochtend twee vluchten van Ryanair vanaf Eindhoven Airport, terwijl de rechter de inzet van stakingsbrekers eerder had verboden.

Op het laatste moment afgeblazen

Er was vanmorgen ook een vlucht van Ryanair die op het laatste moment werd afgeblazen. De passagiers voor deze vlucht waren al door de douane, toen via het vluchtschema doorsijpelde dat de reis niet doorging. Ze moesten omkeren en kregen van Ryanair een briefje in de hand gedrukt met excuses.

Ryanair vecht voor zijn businessmodel, maar tegen welke prijs?

Als Ryanair het gevecht met de vakbonden verliest, betekent dit het einde van goedkoop vliegen in Europa.

Volgens pilotenvakbond VNV toont de annulering op het allerlaatste moment dat Ryanair geen enkel mededogen heeft met de klanten.

'Bekijk vluchtschema'

Vluchten van en naar Praag, Marseille, Porta, Pisa, Catania en Faro werden gisteren al geannuleerd. Vanochtend werden ook vluchten naar Dublin en Londen en Tenerife geschrapt. Twee vluchten naar Chania en Edinburgh zijn wel vertrokken.

Eindhoven Airport verwijst klanten van Ryanair naar het vluchtschema op internet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore