Wat waren ze van plan?

Aanslag op groot evenement verijdeld: dit is wat we tot nu toe weten

28 september 2018 10:15 Aangepast: 28 september 2018 18:26
Politie bij de inval in een woning in Vlaardingen. Beeld © ANP

Gisteravond zijn in Arnhem en Weert zeven mannen opgepakt die ervan verdacht worden dat ze vergevorderde plannen hadden voor het plegen van een terroristische aanslag tijdens een groot evenement. Er zijn nog veel vragen, dit is wat we tot nu toe weten.

Wie zijn de verdachten die zijn opgepakt?

De verdachten zijn tussen de 18 en 34 jaar oud. Drie verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Het brein achter het terrorismeplan zou Hardi N. zijn, een 34-jarige Irakees die al eerder werd veroordeeld omdat hij van plan was om uit te reizen naar het strijdgebied van IS. Ook twee andere verdachten zijn eerder veroordeeld voor een poging tot uitreizen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brein achter terrorismeplan zou Hardi N. zijn

Wat waren zij precies van plan?

Volgens het Openbaar Ministerie wilde het zevental bij een grote terroristische aanslag op een evenement machinegeweren en bomvesten gebruiken. Op een andere plaats zouden ze een autobom willen laten ontploffen.

Op welk evenement wilden ze een aanslag plegen?

Welk evenement de verdachten precies op het oog hadden, wordt nog onderzocht. Wilbert Paulissen, Hoofd van de Nationale Recherche, gaf in RTL Late Night wel aan dat het 'in de trant' van een aanslag ligt zoals op de kerstmarkt in Berlijn of de aanslag op Charlie Hebdo.

De burgemeester van Weert kondigde gisteren een overleg aan over extra veiligheidsmaatregelen bij de kermis in zijn stad naar aanleiding van de arrestaties, maar een woordvoerder van het Landelijk Parket zei gisteravond tegen De Limburger dat het feit dat de aanhoudingen in Weert hebben plaatsgevonden, een kwestie van toeval is. Er bestaan volgens hem geen aanwijzingen dat de kermis in Weert, die vandaag start, doelwit zou zijn van een mogelijke aanslag.

Waarom kwam de politie gisteren ineens in actie?

Daarover zegt de politie dat het onderzoek deze maand in een stroomversnelling kwam vanwege vergaande vorderingen van de verdachten. Daarom besloot de politie niet langer te wachten met de arrestaties en invallen.

Wat gaat er nu met de verdachten gebeuren?

Zij zouden vandaag worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam, om te kijken of ze langer vast kunnen worden gehouden. Maar volgens onze verslaggever ter plaatse, Rik Konijnenbelt gaat dat niet door: 

Wat betekenen deze arrestaties voor het dreigingsniveau?

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt dat de acties van het Openbaar Ministerie en politie passen in het huidige dreigingsbeeld, het niveau wordt dan ook niet aangepast. "De kans op een aanslag in Nederland is reëel. Ook in Nederland opereren jihadistische netwerken met de intentie om aanslagen in Europa te plannen. De aanhoudingen van vandaag moeten in dat licht worden gezien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Coördinator Terrorismebestrijding: aanhoudingen passen in dreigingsbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore