Verijdelde aanslag

Volgende week voorgeleiding terrorismeverdachten

28 september 2018 07:11 Aangepast: 28 september 2018 11:08
Politieonderzoek bij een woning in Arnhem. Een arrestatieteam pakte hier enkele mannen op die een aanslag wilden beramen. Beeld © ANP

De zeven mannen die gisteren zijn opgepakt omdat ze volgens justitie vergevorderde plannen hadden voor een aanslag, zouden vandaag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam, maar dat is uitgesteld naar volgende week.

Vandaag kijkt de rechter-commissaris alleen of de aanhoudingen rechtmatig zijn verlopen. 

Volgens het Openbaar Ministerie wilde het zevental bij een grote terroristische aanslag op een evenement machinegeweren en bomvesten gebruiken. Op een andere plaats zouden ze een autobom willen laten ontploffen.

34-jarige Irakees

Welk evenement de verdachten op het oog hadden, wordt nog onderzocht. De groep kwam in beeld door informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees uit Arnhem.

'Opgepakte terroristen wilden zoveel mogelijk slachtoffers maken'

De politie heeft een grote aanslag in Nederland verijdeld. Zeven verdachten zijn gearresteerd. Het onderzoek naar de terroristen begon met een tip aan de AIVD.

Die man, Hardi N., werd in 2017 nog veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) actief is. Dat geldt ook voor twee andere verdachten.

Opgepakt in Arnhem en Weert

De verdachten zijn tussen de 21 en 34 jaar en werden gisteren aan het einde van de middag opgepakt in Arnhem en Weert. Drie verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Ook in die plaatsen deed de politie onderzoek.

De huiszoekingen bij de zeven verdachten zijn vannacht afgerond. "Mededelingen hierover kunnen op dit moment nog niet worden gedaan'', laat de politie weten.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Brein achter terrorismeplan zou Hardi N. zijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore