Hogere straffen

Sinds invoering speekseltest 1250 automobilisten gepakt met drugs achter het stuur

28 september 2018 05:20 Aangepast: 28 september 2018 05:33
Met een speekseltest wordt drugsgebruik opgespoord in het verkeer Beeld © ANP

Met de speekseltest, die vorig jaar juli werd ingevoerd, zijn 1250 automobilisten betrapt die met drugs achter het stuur zaten.

In bijna de helft van alle gevallen hadden de chauffeurs meerdere soorten drugs gebruikt of een combinatie van alcohol en drugs gebruikt. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie.

Kans op ongeluk groter

Samen met de speekseltest werd ook voor elke stof een maximale hoeveelheid die iemand in het bloed mag hebben ingesteld.

Zo werkt de speekseltest

De politie kan bij verkeerscontroles naast de blaastest ook de speekseltest gebruiken. De blaastest toont natuurlijk aan of je gedronken hebt of niet. De speekseltest laat zien of je drugs hebt gebruikt. Zo werkt het.

Als iemand meerdere soorten verdovende middelen heeft gebruikt, dan wordt de kans op een ongeluk flink groter, zegt een verkeersofficier van het OM in het AD.

Hoge boete en rijontzegging

Daarom krijgen die mensen ook hogere straffen van de rechter. Bij een combinatie van drugs, wordt vaak een taakstraf opgelegd, anders vaak een hoge boete en een rijontzegging.

Tot nu toe zijn er ongeveer 250 zaken voor de rechter gekomen. De andere mensen wachten nog op een zitting. Volgens het AD waren veel mensen verbaasd dat de middelen de ochtend na een feestje nog in hun bloed zaten.

Tussen 18 en 30 jaar

Ongeveer 60 procent van iedereen die wordt gepakt is tussen de 18 en 30 jaar. De meeste mensen die zijn aangehouden, hadden wiet gerookt, gevolgd door mensen die amfetamine hadden gebruikt en cocaïne hadden gesnoven.

Het komende jaar wordt het aantal tests waarschijnlijk verdubbeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Politie gaat speeksel testen om drugsgebruik achter stuur aan te tonen

`