Terroristische aanslag

Burgemeester Arnhem: 'Hier schrik je van'

27 september 2018 22:37 Aangepast: 27 september 2018 22:37
Ahmed Marcouch Beeld © ANP

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem laat weten geschrokken te zijn van het nieuws dat zeven mannen, waarvan drie uit Arnhem, een grote terroristische aanslag wilden plegen. De arrestaties hebben veel impact in zijn stad, zegt Marcouch.

"Van zo’n bericht schrik je natuurlijk. Het geeft maar weer aan dat we samen met het Openbaar Ministerie en politie blijvend moeten inzetten op de aanpak van radicalisering", zo reageert Marcouch. "Ons doel daarbij is altijd het beschermen van onze samenleving."

Vandaag werden de zeven mannen in Arnhem en Weert aangehouden. Hun plan was vermoedelijk om met bomvesten en Kalasjnikov AK47’s een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege vergaande vorderingen van de verdachten.

'Nauw contact met de buurt'

Om welk evenement het zou gaan, is niet bekend. Marcouch: "We houden nauw contact met de buurt, want op de omwonenden heeft zo’n arrestatie natuurlijk veel impact. Het Openbaar Ministerie en de politie zijn nu bezig met onderzoek en ik wacht de resultaten daarvan af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zeven mannen aangehouden voor plannen grote terroristische aanslag in Nederland

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken reageert ook op de aanhoudingen. Zij zegt trots te zijn op het werk van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en de samenwerking met het Openbaar Ministerie en de politie.

Korpschef Erik Akerboom zei dat Nederland vandaag veiliger is geworden. "Veel waardering voor de professionaliteit van de collega's en partners."

Maandenlang onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek naar de zeven mannen begon met informatie van de AIVD. In een maandenlang onderzoek dat volgde, kreeg de politie zicht op een groep rond een 34-jarige man van Iraakse afkomst uit Arnhem, die in 2017 is veroordeeld voor poging tot uitreizen naar het strijdgebied van IS. Het zou gaan om H

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore