Ga naar de inhoud
Terroristische aanslag

Brein achter terrorismeplan zou Hardi N. zijn

Hardi N.

Hardi N. (34) zou het brein achter het plan zijn om een grote terroristische aanslag te plegen tijdens een evenement in Nederland. Vorig jaar werd hij veroordeeld omdat hij uit wilde reizen naar het strijdgebied van IS, vandaag werd hij weer opgepakt.

Hij moest vorig jaar zestien maanden de cel in, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De rechter achtte bewezen dat hij naar Syrië wilde om deel te nemen aan de jihad. Het OM wilde dat Hardi N. dertig maanden de cel in zou gaan, waarvan tien voorwaardelijk. Zelf zei N. destijds dat hij naar het gebied, waar extremisten van Jabhat al-Nusra de dienst uitmaakten, wilde reizen om 'weeskinderen te helpen'.

Het hof geloofde de verklaringen van N. niet, onder meer omdat hij tegen een medestander had gezegd: 'Dan zie ik je op het slagveld'. Maar de rechter ging vorig jaar ook niet mee in de eis van het OM. Hij kreeg een lagere straf omdat N. begeleiding zou krijgen en door zijn persoonlijke omstandigheden. 

PTSS

Hardi N. heeft in 2016 psychotherapie gekregen vanwege PTSS. Hij heeft ook EMDR-behandeling gehad vanwege stressklachten. Daarnaast heeft N. in 2017 maandenlang gesprekken gevoerd met een theologische deskundige. Het leven van Hardi N. stond volgens de reclassering dan ook 'volledig in het teken van het geloof'.

Zeven
Lees meer
Zeven mannen aangehouden voor plannen grote terroristische aanslag in Nederland

Hardi N. zou deel uitmaken van een jihadistisch netwerk in Arnhem, dat zich vooral in Presikhaaf zou ophouden. N. zou naast zijn plannen om zelf uit te reizen naar het strijdgebied, in eerste instantie ook van plan zijn geweest hun echtgenoten, Nederlandse bekeerlingen, mee te nemen naar Syrië. Zo schreef De Gelderlander eerder.

Aanslag met veel slachtoffers

Vandaag werd Hardi N., samen met zes anderen, aangehouden door een arrestatieteam. N. zou van plan zijn om met bomvesten en Kalasjnikov AK47’s een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege vergaande vorderingen van de verdachten.

'Opgepakte
Lees meer
'Opgepakte terroristen hadden jihadistisch motief'