Verijdelde aanslag

Grapperhaus over aanhouding terroristen: 'Heftig dat mensen dit met ons voor hebben'

27 september 2018 20:17 Aangepast: 28 september 2018 09:17
Ferd Grapperhaus. Beeld © ANP

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat de zeven mannen die vandaag zijn aangehouden voor het voorbereiden van een grote terroristische aanslag 'al een heel eind waren'. "Het is heel heftig dat er mensen rondlopen die dit met ons voor hebben."

"Dit is heftig, maar ook goed nieuws", zegt Grapperhaus tegen RTL Nieuws. "De politie en het Openbaar Ministerie hebben de mannen heel nauwgezet gevolgd. Ze waren op zoek naar AK47's en bomgordels, echt vreselijk gevaarlijk spul."

De politie hield vandaag drie mannen uit Arnhem, twee mannen uit Rotterdam, één uit Huissen en één uit Vlaardingen aan. De mannen werden in Arnhem en Weert opgepakt. Ze waren toen in het bezit van vijf handwapens.

Aanslag op evenement

Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en Kalasjnikov AK47’s een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege vergaande vorderingen van de verdachten. "In april hebben we informatie gekregen vanuit veiligheidsdiensten. Het landelijk parket en de politie heeft ze daarna in de gaten gehouden."

Minister Ferd Grapperhaus zegt dat de politie absoluut niet 'bijna te laat was', maar dat de terroristen wel 'een behoorlijk eind waren'. "Het is goed nieuws dat de diensten zo hebben opgetreden. Het is wel heftig dat er mensen rondlopen met zulke slechte ideeën. We moeten heel alert zijn."   

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zeven mannen aangehouden voor plannen grote terroristische aanslag in Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore