Dreiging aanslag

Zeven mannen aangehouden voor plannen grote terroristische aanslag in Nederland

27 september 2018 19:20 Aangepast: 28 september 2018 18:25

De politie heeft zeven mannen aangehouden in Nederland. Ze zouden een grote terroristische aanslag willen plegen waar veel slachtoffers bij zouden vallen.

De politie hield vandaag drie mannen uit Arnhem, twee mannen uit Rotterdam, één uit Huissen en één uit Vlaardingen aan. De mannen werden in Arnhem en Weert opgepakt. Ze waren toen in het bezit van vijf handwapens.

Aanslag op evenement

Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en Kalasjnikov AK47’s een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege vergaande vorderingen van de verdachten.

Het strafrechtelijk onderzoek is in april 2018 begonnen met informatie van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). In een maandenlang onderzoek dat volgde, heeft de politie zicht gekregen op een groep rond een 34-jarige man van Iraakse afkomst uit Arnhem, die in 2017 is veroordeeld voor poging tot uitreizen naar het strijdgebied van IS.

'Ze zochten bomvesten'

De verdachten waren voor de aanslag op zoek naar AK47’s, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor een of meer (auto)bommen. Zij zochten ook mogelijkheden voor een training met vuurwapens en het gebruik van bomvesten. 

De leeftijden van zijn medeverdachten lopen uiteen van 18 tot 34 jaar. Ook twee van hen zijn eerder veroordeeld vanwege een poging uit te reizen.

Dreigingsniveau niet aangepast

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt dat de acties van het Openbaar Ministerie en politie passen in het huidige dreigingsbeeld, het niveau wordt dan ook niet aangepast. "De kans op een aanslag in Nederland is reëel. Ook in Nederland opereren jihadistische netwerken met de intentie om aanslagen in Europa te plannen. De aanhoudingen van vandaag moeten in dat licht worden gezien." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus over aanhouding terroristen: 'Heftig dat mensen dit met ons voor hebben'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore