Kostbare vogelverzameling

Papegaaienpaar van 55.000 euro dood door stress van luchtballon

27 september 2018 09:37 Aangepast: 27 september 2018 10:07

Een Brabantse papegaaienfokker heeft een ballonvaarder uit Schijndel voor de rechter gedaagd omdat drie zeer zeldzame papegaaien door diens toedoen dood zijn gegaan.

De ballonvaarder scheerde heel laag over het huis van de fokker in de gemeente Zundert. De drie papegaaien raakten daardoor in de stress en bezweken.

Exotische vogelverzameling

Voor het gebied boven het huis van de fokker geldt een verbod voor ballonvaarders, juist omdat hij een zeer kostbare verzameling exotische vogels houdt, meldt het AD.

De rechter heeft in een tussenvonnis besloten dat de fokker recht heeft op 55.000 euro schadevergoeding. Volgens de rechter is bewezen dat de stress waaraan de vogels doodgingen, daadwerkelijk werd veroorzaakt door de overvliegende ballon. 

Schadeclaim 113.000 euro

De 55.000 euro is overigens veel minder dan de fokker had geclaimd. Twee van de drie papegaaien zijn volgens hem zeer zeldzame en peperdure hyacint-ara's. De fokker schat de waarde van het ara-paar in op 55.000 euro.

Maar door de dood van het paar is ook het fokprogramma dat hij met de twee ara's van plan was, van de baan. Hij schat de gederfde inkomsten daarvan eveneens op 55.000 euro. Ook de derde papegaai, een grote geelnek-amazone, is enkele duizenden euro's waard. In totaal claimde hij 113.000 euro.

Overigens moet de papegaaienhouder nog bewijzen dat de drie vogels inderdaad zijn bezweken door het vlieggedrag van de ballonvaarder uit Schijndel. Er waren op het moment dat het incident plaatsvond, nog meer ballonnen in de lucht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore