Mishandeling

Kinderen kregen brandmerk tijdens scoutingkamp: 'Ze schreeuwden het uit'

27 september 2018 11:55 Aangepast: 27 september 2018 15:42
Op dit zomerkamp in België kregen drie kinderen een brandmerk volgens het OM. Beeld © Facebook / Zeeverkenners FN

Een jeugdleider (23) van een scoutinggroep in Goes wordt verdacht van het brandmerken van drie kinderen. De kinderen kregen tijdens een zomerkamp, op een kampeerterrein in België, een brandijzer tegen hun rug gedrukt.

De 23-jarige jeugdleider van het kamp, Mark B., staat hiervoor vandaag terecht. Hij wordt ervan verdacht de kinderen zwaar lichamelijk letsel te hebben toegebracht, met voorbedachten rade. B. zou het brandijzer naar het kamp hebben meegenomen, in het vuur hebben gehouden en vervolgens tegen de rug van de kinderen hebben geduwd.

Kinderen gilden

De letters F en N werden in het lichaam van de slachtoffers gedrukt - twee jongens en een meisje in de leeftijd tussen de 12 en 14 jaar. Het is de afkorting van de scoutinggroep waar het gebeurde: Frans Naerebout. De kinderen zouden flink hebben gegild toen ze het brandmerk kregen. Waarom de leider hen toetakelde, is onduidelijk. Het Openbaar Ministerie denkt dat het mogelijk om een ontgroeningsritueel ging.

Opvallend is dat het zomerkamp, dat plaatsvond in augustus van vorig jaar, niet is stopgezet na het incident. De kinderen zijn daarnaast niet naar het ziekenhuis gebracht en tijdens het kamp is er geen arts ingeschakeld.

Geen arts, enkel een zalfje

Ze kregen enkel pilletjes tegen de pijn en een zalfje tegen de wonden. Ze zouden grote blaren hebben gekregen op hun rug.

Pas aan het einde van het kamp kwamen de bestuursleden van de scoutinggroep langs en ontdekten ze wat er was gebeurd. "Ze hebben toen direct actie ondernomen", laat een woordvoerder van Scouting Nederland weten aan RTL Nieuws.

'Dit is verschrikkelijk'

De jeugdleider zou zijn weggestuurd en op non-actief zijn gezet. Dit is hij nog steeds, zegt Scouting Nederland. "We vinden het verschrikkelijk wat er is gebeurd op het kamp. Het gedrag van deze leidinggevende past op geen enkele wijze binnen de uitgangspunten die Scouting Nederland hanteert."

De kinderen hebben blijvend letsel. Hen zou plastische chirurgie zijn geadviseerd. Als de jongen wordt veroordeeld, zal hij geroyeerd worden. Hij mag dan nooit meer activiteiten voor de scouting verrichten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook: OM eist celstraf

Gebrandmerkte scouts voor leven getekend: 'Letters zijn nog altijd zichtbaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore