MH17

Overleg Blok met Australië over Russische aansprakelijkheid MH17

25 september 2018 23:29 Aangepast: 25 september 2018 23:29
De bloemenzee bij Vertrekhal 3 op Schiphol. (archieffoto) Beeld © ANP

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega Marise Payne hebben in New York overlegd over het gezamenlijke besluit van hun landen om Rusland aansprakelijk te stellen voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17.

Zij deden dat in de wandelgangen van de Algemene Vergadering van de VN.

"Nederland en Australië hebben Rusland eind mei verzocht om in onderhandeling te treden over aansprakelijkstelling. Onze landen zijn via onze diplomatieke kanalen in contact hierover met Rusland. We vinden het belangrijk dat we op afzienbare termijn kunnen starten met de onderhandelingen", zei Blok.

Blok in mei 2018 tegen Rusland: 'Neem verantwoordelijkheid voor MH17'

Minister Stef Blok riep tijdens de VN-Veiligheidsraad in mei de Russen op mee te werken aan de zoektocht naar de daders van de ramp met vlucht MH17

Bewijs

Eerder op de dag praatten Blok en Payne hun collega’s van de landen van het onderzoeksteam Joint Investigation Team (JIT) bij over het aansprakelijk stellen van Rusland. Het JIT presenteerde afgelopen mei bewijs waaruit blijkt dat de BUK-installatie die is gebruikt om vlucht MH17 neer te halen toebehoorde aan het Russische leger.

Premier Mark Rutte stelde vandaag op Twitter dat het van groot belang is dat alle landen de feiten uit het JIT-onderzoek onderschrijven.

Er kwamen bij de ramp op 17 juli 2014 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel was onderweg van Nederland naar Maleisië.

Kinderen MH17-slachtoffer bezoeken levenswerk vader in Afrika

Aidsonderzoeker Joep Lange en zijn partner Jacqueline van Tongeren kwamen om bij de ramp met vlucht MH17.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore