Nederland

Mediterraan eten: erg gezond, maar niet dé oplossing bij hart- en vaatziekten

29 augustus 2016 16:10 Aangepast: 29 augustus 2016 17:12
Gezond eten: een aanrader, maar het helpt niet altijd

Dat mediterraan eten gezond is, weten we al even. Uit onderzoek blijkt nu dat ook mensen die lijden aan hart- en vaatziekten er nog steeds veel bij kunnen winnen. Toch is dat geen reden om de cholesterolpil in de vuilnisbak te kieperen.

Groenten, vette vis, noten, fruit en goede oliën: ze zijn de basis van het traditionele mediterrane dieet. En het werkt niet alleen maar om hart- en vaatziekten te voorkomen, schrijft The Guardian. Patiënten met onder meer hartklachten verlengen er hun leven mee. 

Kleinere sterftekans

Uit een proef onder een groep mensen die lijdt aan hartkwalen en vaatverstoppingen, kwam naar voren dat wie leefde volgens het zuidelijke dieet 37 procent minder kans had om te sterven tijdens het onderzoek dan proefpersonen die vaker rood vlees en boter aten.

Het klinkt simpel: je verandert je levensstijl en medicijnen worden overbodig. Zo zei een voorzitter van de Engelse gezondheidsdienst NHS dat hij gestopt was met zijn diabetesmedicijnen omdat hij nu gezonder leefde. Maar of dat slim is, dat is volgens Nederlandse experts de vraag. 

'Dit zijn bakerpraatjes' 

Hoogleraar cardiologie van het Radboudumc Angela Maas noemt het zelfs 'gewoon niet waar'. Want hoewel gezond eten een goede invloed kan hebben, werkt het niet voor iedereen. "Er zijn mensen die nog zo gezond kunnen eten en nog helpt het niet. Dan zijn cholesterolverlagende middelen nodig." 

Maas neemt oudere vrouwen als voorbeeld: wanneer zij de overgangsleeftijd hebben bereikt, vindt een hormonale verandering plaats. Gezond voedsel verandert daar volgens haar meestal weinig aan. "Dit zijn bakerpraatjes die eens in de zoveel tijd de kop opsteken", zegt Maas. 

'Dieet lijkt op ons advies' 

Jasper de Vries van het Voedingscentrum is voorzichtiger: "Wij zien dat het traditionele mediterrane dieet veel overeenkomsten heeft met onze voedingsadviezen. En het is bekend dat dit eten de kans op hart- en vaatziekten doet afnemen." 

Toch wil De Vries zich ook niet op het terrein van een arts begeven. Hij legt uit dat het Voedingscentrum mensen aanmoedigt gezond te eten. "Maar wij raden ook altijd aan om medicijnen in overleg met een arts wel of niet te nemen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore