Kind en alcohol

Straf voor jeugdsoos die minderjarigen alcohol gaf, is 'duidelijk signaal'

25 september 2018 16:31 Aangepast: 25 september 2018 16:38
Max à Campo, die in oktober 2016 om het leven kwam. Beeld © Privéfoto

Dat de Limburgse jeugdsoos 't Waeske door de rechter is gestraft voor het schenken van alcohol aan minderjarigen, noemt strafrechtdeskundige Theo de Roos een 'duidelijk signaal'. De rechter vindt dat 't Waeske de dood valt aan te rekenen van de 15-jarige Max à Campo.

De boodschap die daarvan uitgaat, is volgens De Roos dat 'schenken aan minderjarigen echt niet kan'. Max had tijdens een Halloweenfeestje in 't Waeske vijf halve liters bier te drinken gekregen. Hij overleed later die nacht nadat hij, lopend op de snelweg A2, was aangereden door een auto.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter: jeugdsoos verantwoordelijk voor dronken voeren doodgereden Max (15)

Ongestoord alcohol drinken

Door het drankgebruik moet hij gedesoriënteerd zijn geraakt, zegt de rechter. En voor dat drankgebruik is de jeugdvereniging in Guttecoven, vlak bij Sittard, verantwoordelijk. 't Waeske had beter op zijn bezoekers moeten letten, zegt de rechter, die ook aanvoerde dat minderjarigen in de jeugdsoos al jaren ongestoord alcohol konden drinken.

't Waeske had moeten ingrijpen, zegt De Roos. Toezicht hoort bij zo'n jeugdvereniging. "Als een minderjarige desondanks zoveel kan innemen, is het logisch dat zo'n club daarvoor verantwoordelijk is. Een soos moet ervoor zorgen dat het innemen van alcohol door jongeren niet kan." Gebeurt dat wel, zegt De Roos, dan is het de taak van de vereniging om 'de verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van jongeren die wél hebben gedronken."

Moeder dolblij met uitspraak

Een emotioneel moment in de rechtbank. Marie-José à Campo, de moeder van Max, valt na het horen van de uitspraak huilend haar familie in de armen.

STAP, de Stichting Alcoholpreventie, is blij met de 'expliciete uitspraak' van de rechter, zegt een woordvoerder. Hij noemt de gevolgen van de zaak 'dramatisch' en hoopt dat zulke straffen vaker zullen worden opgelegd aan barkeepers of vrijwilligers die blijven doorschenken.

Vreselijke gevolgen

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland wijst erop dat er genoeg regels bestaan om minderjarigen af te houden van alcoholgebruik in horecagelegenheden. "In deze jeugdsoos is blijkbaar van alles misgegaan, met vreselijke gevolgen."

Dat maakt duidelijk, zegt een woordvoerder, 'dat het belangrijk is dat de verstrekkers van alcohol zich aan de regels houden'. Ze benadrukt ook het belang van controle 'op alle plekken waar alcohol wordt verstrekt, dus ook in jeugdhonken en een soos'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste dronkenschap werd Max (15) fataal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore