Verbeteren veiligheid

’s Avonds patatje halen in Brabant: eerst aanbellen

25 september 2018 15:35 Aangepast: 25 september 2018 18:40
Beeld © ANP

Zware magneetsloten op de deur van een snackbar zijn niet alledaags. In Brabant wel. Daar doen vanaf oktober twaalf snackbars mee met een proef. Hun deuren gaan op slot als het donker wordt. De klant die iets te eten wil halen, moet aanbellen.

"Het personeel is blij", zegt Henk Boom van Cafetaria Eikenbosch in Berkel Enschot. "We zijn nooit overvallen maar je moet er niet aan denken dat het gebeurt. ’s Avonds voor sluitingstijd is het personeel bezig met het schoonmaken, dat moet ook achter. Dan staat er soms zo iemand in de winkel. Dat kan nu dus niet meer."

Veel cash

Het systeem is afgekeken van het systeem dat de meeste juweliers gebruiken. De deur is op afstand te sluiten en te openen. De snackbars doen mee om de veiligheid te vergroten. "Snackbarhouders hebben vaak cash in huis, zeker aan het eind van de avond", zegt de woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland, Bernadet Naber. "De sloten zijn bedoeld voor laat op de avond als ze hun geld gaan tellen."

De pilot is een samenwerking tussen de gemeenten Tilburg, Hilvarenbeek en Oirschot, de politie en Koninklijke Horeca Nederland. Het plan wordt gesubsidieerd door het ministerie van Justitie. De kosten bedragen 14.500 euro. Het zijn juist de cafetaria die beveiligd worden, omdat die een verhoogde kans hebben op overvallen.

Goed voor iedereen

Boom van Cafetaria Eikenbosch is blij: "De sloten worden deze week aangebracht. We gaan ze alleen op de late avond gebruiken. De klanten die ervan weten reageren heel positief. Het is goed voor iedereen."

De pilot duurt tot 1 juni 2019. Als het succesvol is, wordt het mogelijk op andere plaatsen overgenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Burgerwacht patrouilleert bij pinautomaten na serie overvallen

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Overval op juwelier is 'uit': 'Je bent een sukkel als je nu nog juwelier overvalt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore