Kind en alcohol

Rechter: jeugdsoos verantwoordelijk voor dronken voeren doodgereden Max (15)

25 september 2018 13:47 Aangepast: 25 september 2018 14:33
Max à Campo overleed in 2016 op 15-jarige leeftijd. Beeld © Marie-José à Campo

Jeugdvereniging 't Waeske in Guttecoven (Limburg) is verantwoordelijk voor de dronkenschap van Max à Campo die mogelijk tot zijn dood heeft geleid. De 15-jarige jongen liep na een Halloweenfeestje bij 't Waeske dronken de snelweg A2 op en werd aangereden. Volgens de rechter had de vereniging geen alcohol aan een minderjarige mogen schenken.

De rechtbank onderschrijft dat Max door het alcoholgebruik gedesoriënteerd is geraakt. 't Waeske had beter voor bezoekers moeten zorgen. Dit was geen incident, oordeelt de rechter: minderjarigen konden in de jeugdsoos al jaren ongestoord alcohol drinken.

Geldboete

De jeugdsoos wordt veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 7500 euro en krijgt daarnaast een even hoge voorwaardelijke boete met een proeftijd van drie jaar.

Het ongeluk gebeurde op 28 oktober 2016. Max zou in de jeugdsoos vijf halve liters bier hebben gedronken. Het is voor het eerst dat een horecagelegenheid zich voor de rechter moet verantwoorden voor het dronken voeren van een minderjarige met de dood tot gevolg.

Bekijk hier de uitspraak van de rechter:

Marie-José à Campo, de moeder van Max, reageerde emotioneel in de rechtbank na de uitspraak.

Ouders alert maken

Marie-José à Campo, de moeder van Max, viel na de uitspraak huilend haar familieleden in de armen. Ze had eerder laten weten dat ze hoopt dat de zaak andere ouders alert maakt op het alcoholgebruik van hun kinderen. "We moeten weten wat de gevolgen van alcohol kunnen zijn, en dat wij als volwassenen hierop moeten toezien."

Ze rekende erop dat het personeel van 't Waeske toezicht hield op het schenken van alcohol. Dat is volgens de wet alleen toegestaan aan mensen van 18 jaar en ouder. "Max ging die avond naar een jeugdhuis", zei Marie-José à Campo daarover. "Was hij naar een café of disco gegaan, dan was het een heel ander verhaal geweest."

'Ze gaven hem halve liters'

Onverantwoord gedrag van jeugdvereniging 't Waeske, vindt Marie-José à Campo, moeder van Max.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste dronkenschap werd Max fataal: 'In plaats van zijn sweet sixteen, planden we een uitvaart'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore