2000 jaar oud

Lange Romeinse weg ontdekt in Katwijk: 'Een grote verrassing'

25 september 2018 10:12 Aangepast: 25 september 2018 10:18
Een onderzoeker toont een van de gevonden houten palen. Beeld © Provincie Zuid-Holland

Archeologen hebben in Katwijk een bijna 2000 jaar oude Romeinse weg ontdekt. De grotendeels intacte weg heeft een lengte van 125 meter.

Ook zijn er bermgreppels gevonden en verticale houten palen die dienden als fundering van de weg. Verder werden er restanten van een Romeinse nederzetting gevonden, een grachtensysteem en een grafveld.

Volgens de provincie Zuid-Holland zijn het waardevolle vondsten die een completer beeld geven van hoe mensen woonden aan de noordgrens van het Romeinse rijk, de zogeheten Limes. ''De gaafheid en volledigheid van de Romeinse weg zijn een grote verrassing'', stelt de provincië.

Een topvondst: de schildering op het Romeinse bouwmateriaal. Een topvondst: de schildering op het Romeinse bouwmateriaal.

Topvondst

In de grachten zijn grote hoeveelheden aardewerk, stukken van leren schoenen, munten, houten voorwerpen, dakpannen en een visfuik gevonden. Een absolute topvondst is een stuk Romeins bouwmateriaal, waarop nog pleisterwerk en een schildering te zien zijn, dit wordt niet vaak gevonden.

De weg dateert vermoedelijk uit het jaar 125 na Christus. Vanwege de grote archeologische betekenis is De Limes voorgedragen om benoemd worden tot UNESCO-Werelderfgoed.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ontdekking van de eeuw': eeuwenoud scheepswrak bij Portugal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore