Ga naar de inhoud
1000 euro

Militairen moeten zelf winterkleren kopen voor oefening Noorwegen

Mariniers tijdens de jaarlijkse wintertraining in Noorwegen (archieffoto). Beeld © ANP

Nederlandse militairen die volgende maand meedoen aan een NAVO-oefening in Noorwegen moeten hun eigen winterkleding regelen. KPU, het kledingbedrijf van de landmacht, kreeg de inkoop ervan niet op tijd geregeld.

De militairen kunnen een voorschot krijgen van 1000 euro. Een woordvoerder kon niet zeggen wat er bij de aanbesteding is misgegaan, maar benadrukt dat de militairen de kleding vergoed krijgen.

Praktische oplossing

Ze hoeven er 'echt geen eigen geld voor te gebruiken', laat het ministerie van Defensie weten. "Dit is vooral een praktische oplossing. Je wilt dat mensen het juiste pakket meekrijgen."

'Levensgevaarlijke
Lees ook:
'Levensgevaarlijke situaties bij missies door gebrekkig materieel commando's'

Door missies in onder meer Afrika, Irak en Afghanistan is een tekort aan materieel ontstaan. "De aanbesteding is in gang gezet, maar de termijn is te kort omdat er een grote oefening aankomt."

20 graden onder nul

Aan de oefening in Noorwegen, Trident Juncture, doen ongeveer duizend Nederlanders mee. Ook militairen die deel uitmaken van de NAVO-steunmacht in Litouwen hebben een winteruitrusting nodig, schrijft De Telegraaf.

De grote oefening in Noorwegen is in augustus begonnen. Er wordt aan meegedaan door zo'n 40.000 militairen, afkomstig uit 30 landen. De temperatuur in het gebied waar de oefening wordt gehouden, kan dalen tot meer dan 20 graden onder nul.

Dit
Lees ook:
Dit is er mis met het materieel van de commando's