Jarenlang ziek

Man Josien overleed na lijdensweg Q-koorts: 'Compensatie is te laat, te weinig'

24 september 2018 20:06 Aangepast: 24 september 2018 20:06
Josien en Hans op hun huwelijksdag toen hij nog geen Q-koorts had.

Maximaal 15.000 euro vergoeding krijgt een Q-koortspatiënt van de overheid als compensatie voor de door de ziekte geleden schade. Dat is vandaag bekend geworden. Hans, de man van Josien, overleed op 9 juni op 64-jarige leeftijd, na 11 jaar Q-koorts. "Hij omschreef het als een zware, natte deken die hij altijd met zich mee moest slepen", zegt Josien.

"Hans werkte op de geitenboerderij in de buurt van Veldhoven", vertelt Josien (61). "Achteraf weten we dat Hans daar in het voorjaar van 2007 Q-koorts opliep. Hij hielp toen bij het opruimen van doodgeboren mismaakte lammetjes en de nageboortes. Dat is de directe bron van besmetting geweest."

Gigantische longontsteking

Hans werd kort daarna heel erg ziek. "Hij kreeg een gigantische longontsteking waaraan hij bijna overleed." Hij was toen 53. "Het werd steeds erger. Hij werd steeds vermoeider en kon bijna niets meer."

In 2008 las Hans een artikel in de krant over Q-koorts. "Toen werd er heel veel duidelijk. Hans vroeg een test aan via de huisarts. Daaruit bleek dat hij inderdaad Q-koorts had."

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK

Erkenning Q-koorts-patiënten: maximaal 15.000 euro vergoeding

Een gezonde Hans op Schiermonnikoog. Een gezonde Hans op Schiermonnikoog.

Niet uitrusten door slaap

Josien zag haar man steeds verder achteruit gaan. "Vroeger was hij heel sportief en actief, maar dat ging allemaal niet meer. Het probleem bij Q-koorts is, dat als je slaapt, je niet uitrust."

Hans omschreef zijn ziekte treffend als een 'zware natte deken die hij altijd mee moest slepen', vertelt zijn weduwe. "Dat gaat niet meer omdat je geen enkele energie hebt. Het voelt alsof die energie van alle kanten uit je wordt gezogen."

Tegen de ziekte is geen medicijn. "Hans deed mee aan een proef in het Radboudumc waar  antibiotica werd gegeven aan patiënten met Q-koorts. Ook dat had geen enkel effect."

Mantelzorger

Hans kon steeds slechter zijn bed uitkomen. Ook praten viel hem zwaar. Het ziekbed trok een zware wissel op Josien. "Ik werd van echtgenoot ook mantelzorger. Hans vond het niet fijn als ik niet thuis was, dus dat legt een enorme last op je schouders."

Niet alleen de zorgtaken en de onzekerheid zorgen voor spanning. "Ik ben ook heel erg boos geweest. Dat Hans de ziekte heeft, en ook op Hans zelf. Dat je denkt: 'stel je niet zo aan, doe het gewoon'. Daardoor kwam ik met een gigantische burn-out thuis te zitten. Dat is zo'n rottijd geweest."

Hans overleed op 9 juni. "Hij kon niet meer. Zijn hart en zijn hersenen waren aangetast. Het was een chronische ontsteking van zijn hersenen."

Hans, een week voor zijn dood, in juni dit jaar. Hans, een week voor zijn dood, in juni dit jaar.

Enorme schade opgelopen

Vandaag maakt het kabinet bekend dat er maximaal 15.000 euro per Q-koortspatiënt wordt uitgekeerd als compensatie. Dat is niet genoeg volgens Josien. "De compensatie is veel te laat, veel te weinig. Mensen hebben enorme schade opgelopen omdat de overheid het niet op tijd heeft erkend en mensen niet serieus heeft genomen. Patiënten zijn gedwongen om hun bedrijf en hun huis te verkopen. Dit is slechts een doekje voor het bloeden. Een eenmalige lage uitkering."

De 61-jarige Josien moet zelf na de dood van Hans, verhuizen. Haar huur is te hoog. "Ik mag nu naar de voedselbank. Ik ben mijn huis aan het opruimen omdat ik veel kleiner ga wonen. Maar ik kan nu eindelijk verdriet hebben."

Marloes heeft Q-koorts: 'Ik ging joggen, en opeens was ik ziek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`