Ga naar de inhoud
Extra onderzoek

Opvallend veel jongeren in Brabant en Gelderland plegen zelfmoord

Beeld © Getty Images

In de provincies Gelderland en Noord-Brabant beroven zich opvallend veel jongeren van het leven. Vorig jaar nam het aantal zelfdodingen in ons land hard toe: 81 jongeren kwamen op deze manier om het leven. Een kwart van hen kwam uit Noord-Brabant.

Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid. De overheid heeft voor het eerst extra onderzoek gedaan naar de zelfdodingen omdat het aantal vorig jaar hard is gestegen.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Forse toename

Het lukt de overheid al jaren niet om het aantal zelfdodingen onder jongeren terug te dringen. Jarenlang schommelde het aantal rond de 50 per jaar, maar vorig jaar nam het aantal fors toe: 81 jongeren maakte een einde aan hun leven. Dat waren 50 jongens en 31 meisjes. 

Uit het onderzoek blijkt verder dat:

  • Gemiddeld overlijden elke maand 7 tieners aan zelfdoding 
  • Het gaat vooral om tieners ouder dan 15 jaar
  • Drie op de tien jongeren had een migratieachtergrond 
  • De meeste zelfdodingen, 20 van de 81, vonden plaats in Noord-Brabant
  • Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: vorig jaar kwamen er daar 13 jongeren op deze manier om het leven

Bron: 113/CBS.

'Levensreddend'

Ximena Knol pleegde op haar 19e zelfmoord. Haar ouders denken dat het belangrijk is dat er meer gepraat wordt over zelfdoding.

"Praten is levensreddend", zegt de vader van Ximena tegen RTL Nieuws. "Er heerst vaak het idee: als je over zelfdoding praat , dan breng je iemand op het idee. Maar dat is nooit bewezen. Preventie begint juist met praten."

 

Onderzoek

 Op verschillende plaatsen in Nederland vinden al preventietrainingen plaats. Docenten worden getraind om vragen te stellen aan jongeren die met zichzelf in de knoop zitten. 

Om het aantal zelfdodingen omlaag te krijgen, is meer onderzoek nodig, vindt staatssecretaris Paul Blokhuis. In dat onderzoek kunnen ook ouders een grote rol spelen. 

 

Jongen
Lees meer:
Jongen die zelfmoord pleegde, kreeg geen goede hulp
113
Lees meer:
113 Zelfmoordpreventie krijgt 2 miljoen euro extra