'Familie misleid'

Politie dacht aan misdrijf bij dood Ivana Smit, maar 'deelde dat niet met familie'

24 september 2018 10:43 Aangepast: 24 september 2018 11:06
Ivana Smit Beeld © Instagram

De Maleisische politie hield kort na het overlijden van het Nederlandse model Ivana Smit al rekening met een misdrijf. Maar dat is nooit naar buiten gebracht.

Dat heeft een politiesergeant gezegd tijdens een verhoor waarin de omstandigheden rond de dood van de jonge vrouw worden onderzocht.

'Noodlottig ongeval'

De verdenking van een misdrijf bleef intern, en werd niet gedeeld met de familie. Tegen hen is altijd gezegd dat de 18-jarige vrouw door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen.

"Het lijkt er dus sterk op dat de familie al die tijd bewust voor de gek is gehouden door de Maleisische politie", zegt advocaat Sébas Diekstra, die de familie in Nederland bijstaat in de zaak.

Bevelen opgevolgd

De sergeant gaf pas na aandringen van de advocaat van de familie ter plekke toe dat er rekening werd gehouden met een misdrijf. Volgens haar volgde ze slechts bevelen op van haar meerdere. Die wordt waarschijnlijk volgende maand gehoord.

Smit overleed na een val van een balkon van de twintigste etage van een flat in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Ze was daar op bezoek bij een Amerikaans echtpaar. Het is niet duidelijk of zij is gevallen of dat er sprake is van een misdrijf. Wellicht was ze al overleden voor de val.

De rechtbank in Kuala Lumpur onderzoekt dat momenteel. Het is nog niet duidelijk wanneer er een uitspraak komt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Maleisische patholoog trekt verklaring over dood Ivana Smit in

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zaak Ivana Smit: advocaat Amerikaans echtpaar rechtszaal uitgestuurd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore