Bedroevende omstandigheden

'AH-app laat misstanden op Braziliaanse sinaasappelplantage niet zien'

24 september 2018 09:30 Aangepast: 24 september 2018 12:04
Met een app kun je zien waar de sinaasappelsap in de Albert Heijn vandaan komt. Beeld © RTL Nieuws

Bij een van de Braziliaanse plantages die sinaasappelen leveren voor jus d'orange van de Albert Heijn, zijn de werkomstandigheden bedroevend.

Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw, dat daarvoor de nieuwe AH-app gebruikte. Daarmee kunnen klanten nagaan welke route hun fles sinaasappelsap heeft afgelegd. Maar deze app toont de misstanden niet.

Transparantie over producten

Met de app wil Albert Heijn tegemoetkomen aan de toegenomen vraag van klanten naar transparantie over producten. Trouw probeerde de app uit en kwam terecht op een sinaasappelplantage in Brazilië waar arbeiders in een voormalig kippenhok moesten slapen.

Appie gebruikt blockchain: hier komt je sinaasappelsap vandaan

Waar komt die sinaasappelsap in je supermarkt eigenlijk vandaan? En wie heeft die sinaasappels geplukt? Dat wil Albert Heijn duidelijk maken aan klanten. En daar moet blockchain mee helpen.

De plantage is van multinational Louis Dreyfus Company, waar Albert Heijn de sinaasappelen bij inkoopt. Het bedrijf heeft vorige week een schadevergoeding opgelegd gekregen van 143.000 euro aan 34 voormalige werknemers van de plantage. De arbeiders verbleven in onveilige en onhygiënische bouwsels zonder bedden of water en kregen minder geld dan beloofd.

Productieketen verbeteren

In de app zelf wordt over de slechte werkomstandigheden niets gemeld. Die toont alleen een foto van de boerderij. Ook staat vermeld dat alle plantages het keurmerk Rainforest Alliance hebben.

Albert Heijn zegt volgens Trouw bewust te hebben gekozen voor sap met een keurmerk, om de productieketen van sinaasappelsap zo te verbeteren. Ook stelt de supermarktketen dat de plukkers meer verdienen dan het Braziliaanse minimumloon. 

Louis Dreyfus laat de krant weten de uitspraak officieel nog niet te hebben ontvangen en aan alle wetgeving te voldoen.

Reactie Albert Heijn:

"De conclusie van Trouw is feitelijk onjuist. Dat we nu onterecht zo worden afgeschilderd, raakt ons. Wij hebben deze keten transparant gemaakt, juist naar aanleiding van kritiek in deze keten. De genoemde zaak dateert uit 2013, inmiddels is de genoemde plantage Santa Angela sinds 2016 Rainforest Alliance gecertificeerd.

De houdbare sinaasappelsap van Albert Heijn komt alleen van Rainforest Alliance-gecertificeerde plantages. Dit betekent dat boeren duurzamere landbouwmethoden volgen die het milieu en de natuur helpen te beschermen en de kwaliteit van het leven voor boerenfamilies verbeteren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van