Bolderkardrama Oss

Onderzoek naar straling spoorwegovergang Oss na dodelijk ongeluk

23 september 2018 21:27 Aangepast: 24 september 2018 07:48
De spoorwegovergang in Oss waar de elektrische bakfiets op de trein botste. Beeld © ANP

Er wordt een onderzoek gestart naar de elektromagnetische straling van de spoorwegovergang in Oss, waar donderdagochtend vier kinderen omkwamen bij een ongeluk met een stint. Mogelijk heeft die straling de stint beïnvloed.

Na het ongeluk maakten meer gebruikers melding van storingen met de stint nabij een overgang. "Dat is voor ons de reden om de wisselwerking te onderzoeken tussen de elektromagnetische straling van de spoorweginstallatie en de stint", zegt Frank Wassenaar van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). "Wij willen alles uitsluiten." 

Een van de dingen die kan worden onderzocht is het verschil tussen de stint en andere voertuigen die worden aangestuurd met een elektrische motor met accu, zoals scootmobiels. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Veel vragen na drama met bolderkar in Oss: dit is wat we weten

Een mogelijke storing door elektromagnetische straling van de spoorwegovergang is een van de scenario's die onderzocht wordt. De politie liet eerder al weten dat ze onderzoeken of de stint op hol is geslagen.

Stint

De stint is een soort elektrische bolderkar waar de bestuurder achterin staat. Er kunnen zo'n tien kinderen in worden vervoerd. In Nederland rijden zo'n 3000 stints rond. De meeste worden gebruikt in de kinderopvang en kunnen maximaal 17 kilometer per uur.

Hoe veilig is een stint en hoe werkt zo'n wagen?

In Nederland rijden ongeveer 3000 stints rond. Je hebt geen rijbewijs nodig om een van de wagentjes met een snelheid van 17 kilometer per uur te rijden. Hoe veilig is een stint eigenlijk en hoe werkt het?

Bij het ongeluk in Oss reed de stint tegen de gesloten spoorbomen en belandde op het spoor. Vier kindjes overleden. Een vijfde kind en een medewerkster van kinderopvang Okido raakten zwaargewond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore