Alles gaat uit

Boodschappen doen in stilte, supermarkt start met prikkelarm uurtje

23 september 2018 13:59 Aangepast: 23 september 2018 14:05
Moeten onze supermarkten ook een prikkelarm uurtje krijgen? Beeld © iStock

Een Albert Heijn-supermarkt in het Brabantse Sint-Michielsgestel gaat dinsdagmorgen een stilte-uurtje invoeren waarin geen hinderlijke geluiden te horen zijn. De muziek gaat uit en zelfs de caissière vraagt niet of klanten zegeltjes willen.

Tussen 8 en 9 uur zullen in de Albert Heijn in Sint-Michielsgestel geen kassageluiden en winkelomroepen te horen zijn. Ook de verlichting wordt gedempt.

Primeur

Het is zover bekend de eerste keer dat een supermarkt rekening houdt met de prikkelgevoeligheid van klanten met autisme, schrijft de Nederlandse Vereniging voor Autisme op de site. "Wij willen dat klanten een uur per week prikkelarm bij ons kunnen winkelen", zegt Eva Mennes, assistent-bedrijfsleider van het AH-filiaal. "Ik verwacht dat mensen met autisme hier veel baat bij zullen hebben." 

De bedrijfsleider kwam op het idee voor een 'prikkelarm uurtje' nadat ze onlangs een artikel had gelezen over een soortgelijk Brits initiatief. Er komen in de super veel klanten met autisme omdat er in de buurt een instituut zit dat mensen helpt met beperkingen.

'Nooit bij stilgestaan'

Mennes zegt heel veel reacties te hebben gekregen. "Ik heb er echt nooit een seconde bij stilgestaan dat mensen van zoveel dingen last kunnen hebben als zij boodschappen doen."

En dat zijn niet alleen mensen met autisme, zo weet zij inmiddels. "Ik krijg óók veel reacties van mensen met angstklachten, hersenletsel of burn-outs. Vooral de muziek en de felle lichten blijken een probleem te zijn, maar bijvoorbeeld ook de reflecties van de spiegels in onze koelvakken en de displays bij de kassa’s."

Graag meedenken

Of supermarkten elders in Nederland het initiatief volgen, is nog onbekend. Mennes wil graag meedenken. 

Miniatuurvoorbeeld
Trouwfoto's

Bruidspaar maakt trouwfoto's in de supermarkt waar ze elkaar ontmoetten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore