Ga naar de inhoud
Nederland

Nederland is de belangrijkste sluis voor belastingontwijking

Een actie van Oxfam Novib tegen belastingparadijzen op het Plein in Den Haag. Beeld © ANP

Nederland is de belangrijkste doorvoerroute voor multinationals die hun geld wegsluizen naar belastingparadijzen. Bijna een kwart van de kapitaalstromen naar belastingparadijzen stroomt door ons land.

Nederland is verantwoordelijk voor 23 procent van de offshore-investeringsstromen vanuit belastingparadijzen. Daarmee is het misschien niet de plek waar het geld eindigt maar wel het belangrijkste doorvoerland voor bedrijven die hun geld willen verbergen voor de fiscus.

Dat schrijft een onderzoeksgroep van de Universiteit van Amsterdam in vandaag gepubliceerd onderzoek.

Goede reputatie en belastingverdragen

Nederland bevindt zich in goed gezelschap. Vijftig procent van de waardestromen naar belastingparadijzen gaat via 'hoogontwikkelde landen'. De Britten zijn goed voor 14 procent. Zwitserland (6 procent), Singapore (2 procent) en Ierland (1 procent) zijn ook belangrijk, al is hun aandeel veel kleiner dan dat van Nederland.

De reden dat juist deze vijf landen populair zijn heeft te maken met hun goede reputatie, politieke stabiliteit, goed ontwikkelde rechtsstaat en de talloze belastingverdragen met andere landen.

Big data

De onderzoekers merken 24 landen aan als belastingparadijs: de plek waar het geld uiteindelijk belandt. Met name Luxemburg, Hongkong, de Britse Maagdeneilanden, Bermuda, Jersey en de Kaaimaneilanden zijn belangrijk. Voormalige Britse Koloniën zijn uitzonderlijk vaak belastingparadijzen, schrijven de onderzoekers.

De onderzoeksgroep in Amsterdam wil naar eigen zeggen 'het verhitte debat over belastingparadijzen transparanter maken'. Een team van politicologen en informatici probeert door middel van big data de geldstromen in kaart te brengen.

Steeds meer kritiek

Dat Nederland een sleutelpositie inneemt in belastingontwijking werd eerder al bekend. In de Panama Papers, dat dit wereldwijd blootlegde, dook ons land relatief vaak op. Niet als plek waar veel belastingontduikers woonden maar wel als essentieel knooppunt.

In juni onderzocht een parlementaire ondervragingscommissie de rol van Nederland hierin. Experts op het gebied van belastingontwijking spraken over hun werk