Veel meer verkeer

Gemeenteraad ondanks kritiek akkoord met uitbreiding Efteling

20 september 2018 23:26 Aangepast: 20 september 2018 23:43
Eftelingfiguur Pardoes tijdens de opening van de laatste nieuwe attractie, de Symbolica. Beeld © ANP

Omdat er veel meer verkeer komt, is de uitbreiding van attractiepark De Efteling erg omstreden. Maar de gemeenteraad van Loon op Zand is er vanavond toch mee akkoord gegaan.

Het sprookjespark in Kaatsheuvel krijgt toestemming om te groeien in westelijke en oostelijke richting. De raad stemde unaniem in met de plannen.

7 miljoen bezoekers

De Efteling hoopt door de uitbreiding te groeien van 5 miljoen bezoekers per jaar naar 7 miljoen bezoekers in 2030. De groei is volgens het bedrijf nodig om te kunnen blijven concurreren in de Europese top van drukst bezochte attractieparken.

Aan de oostkant staat een uitbreiding met 3 hectare gepland, aan de westkant komt er 5 hectare bij. De Efteling wil de eerste nieuwe attractie op het nieuwe terrein openen in 2020. Over de details van de attractie wil het park nog niets kwijt.

Om de komst van meer bezoekers mogelijk te maken, krijgt het park een extra toegangsweg en meer parkeerplaatsen. De nieuwe toegangsroute loopt over bestaande wegen vanaf een bestaande afslag op de N261 ten zuiden van De Efteling. De toegangsweg is alleen bedoeld voor de drukste dagen, maar in de gemeenteraad bestaat de vrees voor sluipverkeer en opstoppingen in het dorp Loon op Zand en in buurtschap De Moer.

Veel weerstand

Wethouder Gerard Bruijniks beloofde dat de verkeersontwikkeling getest en gecontroleerd zal worden en alternatieven mogelijk zijn als er toch problemen ontstaan. De Efteling draait op voor eventuele extra kosten, is vastgelegd.

Tegen de uitbreidingsplannen bestaat in de gemeente veel weerstand. De Stichting Behoud Natuur en Leefomgeving Kaatsheuvel heeft al gedreigd met een rechtszaak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore