Geen stints meer

Kinderopvangcentra stoppen met elektrische bolderkar na drama Oss

20 september 2018 14:06 Aangepast: 20 september 2018 15:58
Hulpdiensten zijn aanwezig bij de spoorwegovergang waar het ongeluk gebeurde. Beeld © ANP

De kinderopvangcentra AVEM en Forte stoppen vooralsnog met het gebruik van de elektrische bolderkar waarmee vanochtend een tragisch ongeluk gebeurde in Oss. Vier kinderen overleden bij een aanrijding met een trein en een zogenoemde stint.

"Een afschuwelijk bericht, waar we allemaal erg van schrikken", schrijft Forte in een brief naar ouders en verzorgers van kinderen die bij hen worden opgevangen. "Daarom heeft Forte Kinderopvang besloten per direct geen gebruik meer te maken van de stints."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Elektrische bolderkar veel gebruikt in kinderopvang: 'Het gaat al jaren goed'

Tientallen vestigingen

Ook kinderopvangcentra AVEM en KindeRdam gebruiken de elektrische bolderkar vooralsnog niet meer. Een woordvoerder van AVEM: "Tot er nadere informatie is, stoppen we met het gebruik van de stints. Wij hebben een heleboel vestigingen, maar niet overal wordt met stints gereden."

Forte en AVEM hebben beide zo'n 60 vestigingen, KindeRdam heeft er 70. Net als AVEM wacht Forte het onderzoek over het ongeluk af. "We doen dit uit voorzorg: we willen geen risico nemen. Waar mogelijk zetten we voor nu andere vervoersmiddelen in."

Niet alle kinderopvangorganisaties stoppen met de stints. Partou, een grote speler met vestigingen in het hele land, blijft gewoon gebruikmaken van de elektrische bolderkarren. Dat geldt ook voor DAK kindercentra, met zestig vestigingen in Den Haag en omstreken. "We volgen het onderzoek op de voet, maar tot op heden zijn nooit ongelukken gemeld'', aldus een woordvoerster van DAK.

Ooggetuige

Volgens een ooggetuige van het ongeluk sloeg de stint op hol, en kon de bestuurster niet meer remmen. "Ze reed dwars door de slagboom heen", zegt hij. "De slagboom was helemaal kapot."

Bij het ongeluk overleden twee kinderen uit hetzelfde gezin. Eén ander kind uit het gezin is zwaargewond. De slachtoffers zijn 4 tot 11 jaar oud. Ook een volwassene, de bestuurster van de stint, ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog

Teruglezen: drama bij spoorovergang dompelt Oss én Nederland in rouw

Eigenaar Stint

De eigenaar van het bedrijf Stint, Edwin enzen, is direct naar Oss afgereisd. Volgens hem zijn er nog nooit zware ongevallen met de elektrische bolderkarren geweest.  "Dit is niet te bevatten. We zijn zelf ouders en jaren bezig geweest met het ontwikkelen van de stints. Ik weet niet wat ik kan doen, maar ik moet gewoon naar Oss."

Renzen kan alleen maar gissen naar de oorzaak van het ongeluk. "Natuurlijk kan er, net als bij elk ander voertuig, van alles stukgaan. Lekke banden komen het vaakst voor, maar er zijn ook weleens problemen met de accu's. Het is een nieuw voertuig. Zoals alles dat splinternieuw is, werkt het perfect in de showroom, maar komen eventuele problemen pas naar voren in het veld. Alles wordt zorgvuldig gesignaleerd en herzien. Maar op zich is dit geen hogere wiskunde of spannende techniek. Een stint is opgebouwd uit allemaal al bestaande onderdelen. Het is een goed voertuig, maar er zijn altijd wel wat dingen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore