Tegenvaller justitie

Advocaat: geen bekentenis Jos B. in zaak-Nicky Verstappen

20 september 2018 14:43 Aangepast: 20 september 2018 15:42
Jos B.

Een tegenvaller voor justitie in de zaak-Nicky Verstappen: verdachte Jos B. heeft tijdens verhoren geen bekentenis afgelegd. Zijn advocaat Gerald Roethof heeft dat gezegd bij de rechtbank in Maastricht.

"Als hij een bekentenis zou hebben afgelegd, dan hadden we hier nu een heel ander gesprek", zei Roethof. Het is niet duidelijk of Jos B. helemaal zwijgt, of dat hij het echt heeft ontkend.

De raadkamer van de rechtbank in Maastricht beslist vandaag of Jos B. langer in voorarrest moet blijven. Roethof heeft de raadkamer gevraagd om B. vrij te laten. Het Openbaar Ministerie heeft volgens hem niet voldoende bewijs om hem vast te houden.

1998

B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de elfjarige Nicky Verstappen in 1998. De beperkingen in het voorarrest van de 55-jarige man uit Simpelveld werden deze week opgeheven. Dat wil zeggen dat B. contact met de buitenwereld mag hebben, bijvoorbeeld met familie.

Hiervoor kon hij alleen zijn advocaat Gerald Roethof spreken en mocht er geen informatie over de zaak naar buiten worden gebracht.

Dinsdag stelde advocaat Roethof tegenover RTL Nieuws dat het Openbaar Ministerie geen zaak heeft tegen Jos B. Volgens Roethof is het belangrijkste bewijs, dat het DNA van Jos B. is aangetroffen op de kleding van 11-jarige Nicky Verstappen, zwak. "We moeten heel erg voorzichtig zijn met DNA en conclusies daaraan verbinden, heel voorzichtig", zei hij. In 1998 werd Verstappen dood gevonden op de Limburgse Brunssummerheide.

Roethof zegt dat er DNA-sporen zijn aangetroffen op Nicky, maar er zijn ook sporen van vijf anderen gevonden. Bovendien is er van B. geen bloed of sperma gevonden. Over het DNA van Jos B., zegt Roethof: "Mijn standpunt is dat het daar door besmetting of contaminatie terecht is gekomen."

Confrontatie

Of de advocaat een punt heeft, is lastig te beoordelen, vindt verslaggever Jeroen Wetzels van RTL Nieuws die de zaak volgt. "We hebben geen zicht op het dossier of op ander bewijs. Uiteraard wordt Jos B. met het DNA-bewijs in de verhoren geconfronteerd. Hij zal hier een verklaring voor moeten geven. Maar wellicht heeft hij die verklaring wel."

Nicky Verstappen werd twintig jaar geleden dood gevonden op de Brunssummerheide, waar hij op kamp was. Na een DNA-match kwam B. in beeld, maar hij bleek spoorloos. Na een internationale klopjacht werd hij 26 augustus aangehouden in een afgelegen gebied in Spanje, op circa 50 kilometer van Barcelona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`