Ga naar de inhoud
'Slagboom helemaal kapot'

Ooggetuige van spoorwegongeluk Oss: 'Bakfiets sloeg op hol'

Beeld © ANP

De bestuurster van de elektrische bakfiets die vanochtend betrokken was bij een dodelijk ongeluk op een spoorwegovergang in Oss, kon mogelijk niet meer remmen. Het apparaat was op hol geslagen, zegt ooggetuige Kenny.

"De bestuurster reed dwars door de slagboom heen", zegt Kenny. "De slagboom was helemaal kapot. Waarschijnlijk deden haar remmen het niet meer."

De politie onderzoekt of de elektrisch aangedreven bakfiets inderdaad op hol is geslagen. Dat is onderdeel van het onderzoek, bevestigt een woordvoerder.

'Mensen zagen dat bakfiets werd meegenomen door de trein'

01:24
Onze verslaggever Eelco Hiltermann is op de plek van de bakfietsdrama in Oss.

Paniek

Kenny was vanochtend onderweg naar een sollicitatiegesprek toen hij de aanrijding voor zijn neus zag gebeuren. "Daarna was er paniek, brandweer, sirenes, alles. Weet ik het. Ik kan het nog niet helemaal bevatten", zegt hij.

Een buurtbewoner zegt dat hij met zijn buurman naar het spoor is gelopen en de bestuurster gewond zag liggen. Toen hij een overleden kind zag, is hij omgedraaid en het verkeer gaan regelen. Net als veel getuigen dacht hij aan een aanrijding met een auto.

Pas later kwam het besef dat het ging om een bakfiets van een kinderopvang die jonge kinderen in de ochtend naar school brengt.

Vier doden

Bij het ongeluk kwamen vier kinderen om het leven. Zij waren vier tot elf jaar oud. Nog een kind en een volwassene, de bestuurster van de bakfiets, liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Verschillende mensen, onder wie kinderen, hebben het ongeval zien gebeuren. Voor hen is Slachtofferhulp ingeschakeld.

Trein in botsing met bakfiets in Oss

00:44
De dodelijke slachtoffers waren vier tot elf jaar oud.