Ga naar de inhoud
Exclusief

Honderden levensgevaarlijke springkussens in omloop

De multiplay krokodil Beeld © RTL Nieuws

Door het hele land worden springkussens te huur aangeboden die volgens experts gevaarlijk zijn voor kinderen. Het gaat om meer dan honderd kussens. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Afgelopen zomer liepen zeker twee kinderen een schedelbasisfractuur op na een val van zo’n kussen. De fabrikant en de NVWA weten daarvan, maar halen de kussens niet allemaal terug.

Het gaat om de zogenoemde multiplay-kussens. Dat is één van de populairste kussens van dit moment, die in verschillende thema's wordt aangeboden. Van buiten ziet het er onschuldig uit. Het gevaar zit volgens deskundigen binnenin. Daar zitten een opblaasbare tunnel en een trap naar een glijbaan. Gebleken is dat kinderen die gebruiken om op de ruim 2 meter hoge wanden van het kussen te klimmen, waarna zij kunnen worden gelanceerd.

De gevaren van springkussens: hier moet je op letten

02:21
Het aantal ongelukken met springkussens neemt schrikbarend toe.

Barsten in kinderschedels

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws startte het onderzoek nadat ouders van twee slachtoffers zich deze zomer afzonderlijk van elkaar hadden gemeld.* Beide jongens van 4 en 6 waren met hulp van andere kinderen op de rand van zo’n multiplay geklommen. Doordat die andere kinderen er vervolgens vanaf gleden, werden ze gelanceerd en kwamen buiten het kussen met hun hoofd op de betonnen vloer terecht.

Beiden zijn met ambulances naar het spoedeisende hulp gebracht. Maar vanwege bloedingen in hun hoofd en een barst in hun schedel werden zij direct doorverwezen naar academische ziekenhuizen in de buurt. Daar hebben ze drie dagen gelegen.

Eén van de jongetjes zit sindsdien al twee maanden noodgedwongen thuis. Hij heeft nog dagelijks last van epileptische aanvallen. De ander hoort niet meer goed. Het is de vraag of dit volledig herstelt. De ouders meldden zich omdat ze via RTL Nieuws andere ouders willen waarschuwen voor de gevaren van het kussen. En omdat ze het gevoel hebben dat er niets mee gebeurt.

Nog steeds verhuurd

De NVWA keurde een exemplaar van het kussen ter plekke af en stelde het buiten gebruik. Het andere kussen was al door de exploitant zelf verwijderd. Daarna bleef het stil. Terwijl uit een inventarisatie van RTL Nieuws blijkt dat zeker tweehonderd bedrijven door het hele land nog steeds kussens van het type multiplay te huur aanbieden.

'Dit zou nooit goedgekeurd mogen worden, de markt moet hiertegen beschermd worden.'

'Absoluut gevaarlijk'

RTL Nieuws huurde zelf ook een multiplay-kussen en liet het keuren door de keurmeester Walter Verbaarschot van TUV Nederland. Zijn oordeel is vernietigend. "Dit is absoluut gevaarlijk, dit zou nooit goedgekeurd mogen worden. De markt moet hiertegen beschermd worden."

Hoogleraar veiligheidskunde Pieter van Gelder van de TU Delft vindt dat de NVWA sneller en harder moet ingrijpen. "Ik zou in dit geval de vergelijkbare of de identieke toestellen terugroepen en maatregelen treffen, zodat gelijksoortige ongevallen met andere kinderen niet nogmaals kunnen gebeuren." 

Emeritus hoogleraar Ben Ale is het met hem eens. "Er is geen enkele reden waarom ze dit niet zouden mogen doen. Maar men is verleerd om op te treden. Bang geworden voor ondernemers die naar de rechter stappen of naar de media als ze worden aangepakt."

Reacties

De fabrikant van de kussens laat weten de procedures te volgen en wil verder niet reageren op vragen van RTL Nieuws.

De NVWA zegt in een reactie meer tijd nodig te hebben om te beslissen over een terugroepactie. Ook zeggen ze meer onderzoek te willen doen naar gesjoemel met veiligheidscertificaten.

De NVWA greep eerder ook al niet in bij een onveilig springkussen in een kinderspeelparadijs in Grootebroek, bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. Daardoor kon het gebeuren dat een 4-jarig jongetje dodelijk ten val kwam. Twee weken geleden moest de NVWA aansprakelijkheid erkennen voor dit fatale ongeval. De toezichthouder kondigde een onderzoek aan naar haar eigen werkwijze.

* Beide families van de slachtoffertjes willen vanwege familieomstandigheden alleen anoniem aan dit verhaal meewerken. Hun gegevens zijn bekend bij de onderzoeksredactie en hun verhalen zijn uitgebreid gecheckt.