Voorbereidingen aanslag

Terreurverdachten Rotterdam maakten ook filmpje van Erasmusbrug

19 september 2018 10:06 Aangepast: 19 september 2018 11:19
De Erasmusbrug in Rotterdam Beeld © ANP foto

De twee mannen die ervan worden verdacht dat zij een terroristische aanslag wilden plegen op een Rotterdams politiebureau, hebben ook foto's en filmpjes van de Erasmusbrug gemaakt. 

Een van de twee verdachten, Marokkaanse mannen van 27 en 22 jaar, maakte een film van de brug. De andere is te zien terwijl hij liederen zingt en spreekt over het martelaarschap.

'Aanslag op korte termijn'

"Deze verdachten waren van plan op korte termijn een aanslag te plegen", zei de officier van justitie tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. "Alleen door snel ingrijpen van politie en justitie hebben zij die plannen niet kunnen uitvoeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Twee mannen opgepakt voor voorbereiden terreurdaad

De verdachten zelf waren niet in de rechtbank aanwezig. Hun namen zijn niet bekend. De 27-jarige man noemt zich mogelijk Mouad M., de 22-jarige Ahmed B. of Salim A.

'Veel aliassen'

Bij hun aanhouding hadden ze verteld dat ze uit Libië kwamen en minderjarig waren. "Ze gebruiken vele aliassen", zei de officier. Maar hun advocaat ontkent dat: "Ze zijn analfabeet, ze weten niet hoe ze hun naam moeten spellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Tweetal verdacht van plannen aanslag op politiebureau Rotterdam

De mannen werden in juni aangehouden in een woning in Rotterdam-Zuid op verdenking van het voorbereiden van terrorisme en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze zouden een aanslag hebben willen plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland. 

Explosieven en bomgordels

Een van de verdachten stuurde in een chat een foto mee van het politiebureau Veranda in Rotterdam-Zuid, in de buurt van stadion De Kuip. In de chat werd ook gedetailleerd gesproken over (de aanschaf van) wapens, explosieven en bomgordels. Ook heeft in ieder geval een van de verdachten meerdere keren aangegeven dat hij van plan was om een aanslag te plegen. 

Bij hun aanhouding werden geen wapens of explosieven gevonden. Het onderzoek is nog in volle gang, liet de officier weten. Beide mannen zitten vast en blijven dat voorlopig ook, besliste de rechtbank. De zaak gaat 27 november verder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kans op aanslag in Nederland blijft reëel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`