Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Nederland haalt NAVO-norm onder Rutte III niet, wordt zelfs minder

19 september 2018 10:31 Aangepast: 19 september 2018 10:58
Donald Trump en Mark Rutte tijdens de Navo-top in Brussel. Beeld © ANP

De NAVO-norm raakt in Nederland de komende jaren alleen maar verder uit het zicht, ondanks dreigende taal van president Trump en toezeggingen van premier Rutte. De defensie-uitgaven blijven structureel te laag.

Dat blijkt uit de Prinjsesdagstukken die gisteren zijn gepubliceerd. De NAVO-norm is een afspraak die de leden van het bondgenootschap hebben gemaakt om 2 procent van hun bbp aan defensie uit te geven, uiterlijk in 2024.

Van 1,30 procent naar 1,24 procent

Hoewel Nederland wel degelijk meer gaat uitgeven aan Defensie (1,2 miljard euro in 2019, in totaal 8 miljard euro extra tot 2021), raken we deze kabinetsperiode alleen maar verder verwijderd van de norm.

In 2019 geven we 1,30 procent van het bbp uit aan Defensie, in 2020 en 2021 stijgt dat marginaal naar 1,34 procent, maar daarna zakt het weer verder weg. 1,28 procent in 2022 en een schamele 1,23 procent in 2023.

Nederland bungelt onderaan

Nederland bungelt daarmee onderaan het lijstje van Europese NAVO-leden, samen met België, Luxemburg en Slovenië, geeft het ministerie zelf toe.

Dat het percentage de komende jaren daalt heeft vooral te maken met de groeiende economie. Doordat het bbp harder stijgt dan de defensieuitgaven worden die naar verhouding dus kleiner.

Trump woedend

Dat de NAVO-norm verder uit zicht raakt is opmerkelijk. Eerder dit jaar was er veel om te doen tijdens de NAVO-top en het bezoek van Trump aan Europa.

De president van de VS liet meermalen weten woest te zijn op bondgenoten die te weinig aan defensie uitgeven en opperde zelfs dat de NAVO-norm opgeschroefd moet worden naar 4 procent van het bbp.

Premier Rutte zei tijdens de NAVO-top in juli: "Als het gaat om de 2 procent heeft Trump gewoon een heel groot punt" en dat er 'grote eensgezindheid' was onder de leden om naar de norm toe te werken.

President Trump claimde zelf na de bijeenkomst dat de NAVO-partners flinke toezeggingen hadden gedaan, iets wat al meteen in twijfel werd getrokken. De Nederlandse regering blijkt in ieder geval, ondanks de woorden van Rutte, niet direct de portemonnee te trekken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore