Ga naar de inhoud
Slechte kwaliteit

Groot onderzoek naar brandveiligheid zonnepanelen

Beeld © ANP

Er komt een groot onderzoek naar de vele brandincidenten met zonnepanelen. Dit jaar waren dat er al zeker 21, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. TNO gaat het onderzoek zeer waarschijnlijk uitvoeren.

Holland Solar, de brancheorganisatie voor de zonne-energiesector, wil weten wat de precieze oorzaak is van het sterk toenemend aantal branden met zonnepanelen in 2018.

'Geschrokken over branden'

"Een brand van een dak met zonnepanelen wordt al snel toegeschreven aan de zonnepanelen of de installatie ervan", zegt voorzitter Jaap Baarsma van  Holland Solar. "Wij willen weten of dat ook daadwerkelijk zo is en wat daarvan dan de dieper liggende oorzaak is. Dit is voor de sector belangrijk, maar ook bijvoorbeeld voor de brandweer."

Baarsma zegt geschrokken te zijn van de berichtgeving over de brandincidenten. "Gelukkig hebben zich nog geen persoonlijke ongevallen voorgedaan."

Steeds
Lees meer:
Steeds meer branden door zonnepanelen: experts slaan alarm

In vlammen op

Holland Solar zegt samen met de branchevereniging van installateurs UNETO-VNI bij de overheid te hebben aangedrongen op een groot onafhankelijk onderzoek. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, gaat het TNO-onderzoek mede financieren.

Het onderzoek zal zich vooral toespitsen op de branden met zogenaamde indak-systemen. Dat zijn zonnepanelen die direct bij de bouw in het dak zijn verwerkt, waardoor dakpannen niet meer nodig zijn. Dit jaar gingen er zeven daken met zo’n systeem in vlammen op.

Veiligheid

UNETO-VNI zegt dat het bij indak-systemen belangrijk is dat de isolatie onder de panelen niet brandbaar is. Daarnaast is het van belang dat de panelen aan de onderkant voldoende ventilatie krijgen, waardoor de bekabeling niet te heet wordt.

De installateursvereniging laat weten dat dit soort indak-systemen vaak niet door installateurs wordt aangelegd. "Vaak is het de aannemer die ze kant-en-klaar in het dak verwerkt."  Het onderzoek van TNO moet nu uitsluitsel geven hoe het daarmee zit.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA laat weten zich ook zorgen te maken over de veiligheid van zonnecollectoren en zegt de vinger aan de pols te houden.

De gevaren van zonnepanelen: zo mijd je de risico's