Oostvaardersplassen

Bijna duizend edelherten worden afgeschoten, paarden verhuizen

18 september 2018 16:46 Aangepast: 18 september 2018 18:12
De drone veroorzaakte onrust onder de dieren Beeld © ANP

Om het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen terug te brengen naar zo'n 1100, worden bijna duizend edelherten afgeschoten. Zo'n tweehonderd konikpaarden worden overgebracht naar andere natuurgebieden in Europa.

De Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland heeft Staatsbosbeheer opdracht gegeven om na de bronsttijd te beginnen met het afschieten van de herten. Dat zal niet voor eind oktober zijn. Tegen dit besluit kan nog beroep worden aangetekend.

Bijna duizend

Bij de laatste telling, in april, waren er 1470 edelherten. In oktober wordt opnieuw geteld. Er mogen zo'n 480 edelherten overblijven, wat betekent dat er waarschijnlijk bijna duizend zullen worden afgeschoten. 

De provincie vroeg de Raad van Dierenaangelegenheden (RDA) om advies over het verminderen van de dieren. Zij stellen dat verhuizen te veel stress oplevert voor de edelherten. Bovendien kan niet met zekerheid worden gezegd dat zij in hun nieuwe woongebied niet zullen worden afgeschoten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat er straks gebeurt met de 980 afgeschoten edelherten

Kleine groepjes

Voor de konikpaarden ligt dat anders, stelt de RDA. Zeker 180 konikpaarden worden daarom herverdeeld over andere natuurgebieden in Europa. De komende maanden zal daarom een vangkraal worden gebouwd. Komend voorjaar verhuizen de paarden in groepjes van maximaal dertig dieren naar hun nieuwe onderkomen.

In de Oostvaardersplassen grazen ook Heckrunderen. Hun aantal kan gelijk blijven.

Verminderen

Het aantal dieren met anticonceptie verminderen, is voor de korte termijn geen optie. Professor Tom Stout van de Universiteit Utrecht heeft dit op verzoek van Flevoland onderzocht. 

De Provinciale Staten van Flevoland besloten overigens in juli al om het aantal grazers in de Oostvaardersplassen te verminderen. Tegen dit besluit lopen nog een drietal procedures, onder andere van de Stichting Welzijn Grote Grazers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore