Slachtoffer en vader boos

'Rechter straft asielzoeker die vrouw verkrachtte lichter om uitzetting te voorkomen'

18 september 2018 07:35 Aangepast: 18 september 2018 07:52
Beeld © ANP

Een 38-jarige Afghaanse asielzoeker die in 2016 een licht verstandelijk beperkte vrouw van 18 verkrachtte, heeft van de rechtbank in Amsterdam een lagere straf gekregen om uitzetting te voorkomen. Dat meldt De Telegraaf. De rechtbank oordeelde dat de straf niet de consequentie mag hebben dat Zaman S. kan worden uitgezet.

Zaman S. kwam in aanmerking voor twee jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van de 18-jarige vrouw. In de winkel waar hij werkte, kwam zij in 2016 als klant binnen. Ze wilde graag een tas kopen. 

"Het was heel druk", vertelt ze aan De Telegraaf. Er werd haar gevraagd om te wachten. Toen alle klanten weg waren, vroeg hij of ze mee wou lopen. In een mini-magazijn vond de verkrachting plaats. "Hij heeft me erin geluisd. Ik kon geen kant meer op."  

'Overdonderd'

Zelf wil de vrouw niet meer ingaan op wat er toen gebeurde. Dat is wel te lezen in het vonnis van de rechtbank. Zo verstijfde ze toen Zaman haar betastte. Hij dwong haar hem oraal te bevredigen, vervolgens verkrachtte hij haar. 

De vrouw zegt zelf 'overdonderd' te zijn geweest. De man was veel groter en sterker dan zij, en bijna twee keer zo oud. Na de verkrachting verliet ze de winkel. Dit met de tas die ze van Zaman had gekregen, kennelijk als bedankje. Daarna appte ze haar vriendje in paniek dat ze was verkracht en belde ze haar vader.

'Ik walg van hem'

Zaman werd enkele dagen later opgepakt. Eerst zei hij niets, later zei hij echter dat de seks vrijwillig was. Na ruim twee jaar volgde uiteindelijk de rechtszaak.

Aan de rechter liet Zaman weten dat het allemaal vrijwillig gebeurde. "Mogelijk waren er communicatieproblemen, maar tegengas heeft ze niet gegeven", zei de raadsman van de Afghaan. Voor de vrouw was het een kwelling om de man weer te zien. "Ik walg van hem." 

20 maanden cel

De eis van de officier van justitie was 24 maanden gevangenisstraf, er werden 20 maanden cel opgelegd. In het vonnis staat echter te lezen: "De rechtbank ziet een gevangenisstraf van twee jaar dan ook eerder als de ondergrens voor een vaginale of orale verkrachting." 

Maar in het vonnis is ook de motivering van de rechtbank te lezen. "Gelet op deze omstandigheden overweegt de rechtbank dat het niet de bedoeling is dat aan verdachte een zodanige straf wordt opgelegd dat deze verregaande vreemdelingerechtelijke consequenties heeft."   

'Geen recht gedaan'

Het slachtoffer en haar vader zijn boos. "Misschien is dit in zijn land normaal, maar hier niet. Hier is geen recht gedaan", vertelt haar vader aan De Telegraaf. "Dit soort mensen moet je het land uitgooien." 

Hun advocaat, Richard Korver, vindt dat 'het al of niet verliezen van een verblijfsvergunning bij zo’n ernstig misdrijf als verkrachting geen overweging behoort te zijn'. ''Deze man staat in ons land straks, onbehandeld en korter gestraft dan wanneer hij geen verblijfsvergunning had, weer op straat.''  

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore