Ga naar de inhoud
Valse aangifte

Frans werd onterecht beschuldigd van verkrachting: 'Ik dacht aan een grap'

Beeld © RTL

Vijf procent van de aangiftes van verkrachting is vals, blijkt uit promotieonderzoek van rechtspsycholoog André de Zutter. Ook Frans werd valselijk beschuldigd van seksueel misbruik. Zijn ex deed in 2006 aangifte, ongeveer een halfjaar nadat hun relatie was geëindigd. Gisteravond deed Frans zijn verhaal bij RTL Late Night.

Frans had 'een bovengemiddeld goede relatie' met zijn ex, toen die in september 2005 na 23 jaar samenzijn eindigde. Zijn vriendin was met een ander naar bed gegaan en had hem tot overmaat van ramp een geslachtsziekte bezorgd.

Relatie met kinderen beschadigd

Bijna een halfjaar later beschuldigde ze Frans ook nog eens van mishandeling en verkrachting. Zes weken lang zat hij vast in voorarrest. Pas na 3,5 jaar werd hij vrijgesproken en daarmee gezuiverd van alle blaam.

Alleen bleek de relatie met zijn kinderen toen al flinke schade te hebben opgelopen. Ondanks talloze pogingen heeft Frans hen tot op de dag van vandaag niet gezien.

Frans werd onterecht beschuldigd van verkrachting door ex

De valse aangifte heeft nog steeds een verwoestend effect op zijn leven.

Frans kan zich de dag dat alle ellende begon nog goed herinneren. Hij was door de school van zijn kinderen meegevraagd naar een schooluitje. Ze gingen met een grote groep naar de bibliotheek van Breda. In het bijzijn van alle kinderen, leerkrachten en andere ouders werd Frans op gegeven moment op zijn schouder getikt door twee politieagenten.

'Het is een grap'

"Daar hoorde ik dat ik werd verdacht van mishandeling, verkrachting en seksueel misbruik van mijn ex. Ik dacht toen nog: het is een grap."

Alleen het was geen grap. Het duurde nog tot 2009 voordat zou blijken dat Frans' ex een valse aangifte had gedaan. Hij heeft haar nooit meer gesproken en nooit duidelijkheid gehad over waarom ze aangifte tegen hem heeft gedaan.

'Ze worden afgeschermd door hun moeder'

Frans heeft nog wel hoop dat de relatie met zijn kinderen ooit nog herstelt. Ze zijn nu 20 en 21 jaar oud. "Het zal vanuit hen moeten komen, zodra ze eraan toe zijn. Ze worden heel erg afgeschermd door hun moeder en oma. Ik hoop dat ze hun echte vader nog leren kennen."

Overigens heeft Frans zijn ex nog aangeklaagd voor het doen van valse aangifte, maar zij werd daarvoor nooit veroordeeld.

Vijf procent van de aangiftes van verkrachting is vals

Rechtspsycholoog André de Zutter onderzocht ook de zaak van Frans.
Bron: RTL Nieuws