Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Zo kan het ook

Geen bouwvakkers nodig: deze huizen rollen kant-en-klaar uit de fabriek

19 september 2018 05:51 Aangepast: 19 september 2018 08:28
Beeld © YouTube

In één straat in Lelystad worden deze maand in 28 dagen 28 huizen neergezet. Een hele straat vol met kant en klare woningen. Trappen, badkamers: alles zit erin.

Elke wijk of buurt in Nederland verandert, maar de wijk Warrande in Lelystad verandert wel héél snel. Als je even niet oplet, staat daar een week later opeens een hele straat vol met nieuwe huizen waar bewoners vrijwel direct in kunnen. De komende maand wordt hier iedere dag een huis neergezet. 28 in totaal. Er komen (bijna) geen bouwvakkers aan te pas.

Het is allemaal bedacht en ontwikkeld door VolkerWessels. Het bouwbedrijf zet overal in Nederland dit soort kant-en-klare rijen huizen neer. Van Groningen tot Limburg, en nu dus in de Flevolandse polder bij Lelystad. De teller staat op 1100 huizen. Een oplossing voor het tekort aan woningen?

Droom

"Zes jaar geleden zijn we met de ontwikkeling gestart om geen woningen meer te bouwen op de bouwplaats zelf, maar in fabrieken", zegt Rik Hulsman van het bouwbedrijf. De man die VolkerWessels ooit groot maakte, miljardair Dik Wessels, kwam met het idee. "Wessels had de droom om woningen uit fabrieken te laten rollen, omdat het steeds moeilijk werd om gekwalificeerde vaklieden op de bouwplaats te krijgen."

En dat is nu ook weer het geval: bouwbedrijven maken zich de laatste tijd flink zorgen over het toenemende tekort aan vakmensen, wat ervoor zorgt dat veel te weinig nieuwbouwwoningen worden gebouwd.

"Als het heel druk is in de bouw zoals nu, zijn goede vakmensen nauwelijks meer te krijgen", zegt Hulsman. "Dan zie je dat de prijzen oplopen. En ook de kwaliteit loopt terug omdat je moet terugvallen op minder gekwalificeerd personeel. Wij wilden huizen van hoge kwaliteit en tegen een goede prijs."

 

Ook de trap is 'plug and play' ontworpen. Ook de trap is 'plug and play' ontworpen.

Volkerwessels ontwikkelde woningbouwprojecten waar veel minder mensenhanden voor nodig zijn. En het is 2018: de huizen die VolkerWessels bouwt zijn goed geïsoleerd, luchtdicht en voorzien van zonnepanelen.

Vaak is de kritiek op huizen die snel gebouwd worden dat deze van mindere kwaliteit zijn. Dat is volgens Hulsman niet waar. "De huizen zijn van beton en dus bijna onverwoestbaar." Bovendien, huizen die in meerdere maanden worden gebouwd hebben meer te lijden onder weersinvloeden dan huizen die in de fabriek onder ideale condities worden gebouwd. 

Ook volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer is het een groot voordeel dat je met slecht waar gewoon door kan werken. Daarnaast hoeven bouwvakkers niet stad en land af te reizen naar een bouwplaats. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe. Een bouwplaats met allerlei voorzieningen is ook niet nodig.

De hoogleraar zegt wel dat dit soort bouwprojecten niet overal kunnen. "Deze bouwwijze leent zich vooral in het buitengebied, buiten de stedelijke bebouwing. Want midden in de stad is dit toch vaak wat lastiger, dan moet je toch wat creatiever omgaan met de ruimte."

Weinig maatwerk

Ook biedt zo'n groot project natuurlijk weinig maatwerk. Als je wat anders wil dan je buren, dan kun je beter iets anders kiezen. Het minimale aantal dat VolkerWessels bouwt is in principe tien woningen. Twee woningen onder één kap zou in theorie ook kunnen, maar dan ben je veel geld kwijt aan vaste kosten.

Volgens Boelhouwer is wat VolkerWessels doet niet dé oplossing tegen het woningtekort. "Maar het helpt wel om het iets terug te dringen."

De manier van bouwen wordt ook wel modulair bouwen genoemd, niet te verwarren met prefab. In Nederland wordt nu ongeveer 5 procent van de woningen op modulair gebouwd.  Bij VolkerWessels spreken ze overigens van 'industrieel geproduceerd'. "Net als bij auto's. Daar hebben mensen een wat meer positieve associatie mee."

Voor wie interesse heeft: de woningen in Lelystad worden verhuurd, vanaf 950 euro per maand. Het eerste huis in de straat wordt ingericht als modelwoning. Nieuwsgierigen kunnen daar zelf een kijkje nemen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore