Designer Outlet Roermond

Slimme camera 'ziet' wanneer Oost-Europese crimineel Roermond binnenrijdt

17 september 2018 11:30 Aangepast: 17 september 2018 11:41
Vooral bij het winkelcentrum Designer Outlet vindt veel zakkenrollerij en winkeldiefstal plaats. Beeld © Stable

De politie in Roermond gaat slimme camera's en sensoren inzetten om zakkenrollers en winkeldieven uit Oost-Europa op te sporen.

Roermond heeft veel last van criminelen uit Oost-Europa. Vooral bij het winkelcentrum Designer Outlet vindt veel zakkenrollerij en winkeldiefstal plaats.

De politie is nu bezig met een proef, in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, om de bendes op te sporen nog voor ze toeslaan.

Het speurwerk wordt gedaan door verschillende slimme camera's in te zetten. Op strategische plekken bij Roermond staan bijvoorbeeld ANPR-camera's die kentekens kunnen lezen. Een auto uit Oost-Europa kan zo beter worden gevolgd.

In een speciaal datacentrum op de universiteit wordt ook gewerkt aan apparatuur die moet registreren hoeveel mensen er in een auto zitten.

Straks 10 miljoen bezoekers

Ook de gemeente doet mee met de proef. "Op zeven plekken zijn extra sensoren geplaatst", zegt een woordvoerder van de gemeente Roermond. "Dat kunnen verschillende dingen zijn: ANPR-camera's, maar ook sensoren die geluid opvangen. Na Amsterdam zijn wij de grootste stad qua aantal bezoekers: nu zeven miljoen maar de komende jaren tien miljoen. Het is niet zo dat de criminaliteit bij ons zo hoog is: maar relatief hebben we meer met criminaliteit te maken. Dicht bij de grens, dus dat is onderdeel van de problematiek."

De data van de verschillende sensoren gaat de politie combineren. "Op het moment dat die data voldoet aan een profiel van een bandiet, gaat er een alarm naar de meldkamer", zegt Judith van der Zwan. "Het is helemaal nieuw, de Technische Universiteit helpt ons te bouwen aan die algoritmen."

Vlogger jaagt op zakkenrollers

Vlogger Jaime speurt al jaren op de ouderwetse manier naar zakkenrollers in Amsterdam.

17 kenmerken

Van der Zwan zegt dat er op dit moment 17 kenmerken zijn waar op geselecteerd kan worden. Waar een auto vandaan komt is dus een kenmerk, maar ook het aantal mensen in de auto en of de auto wel of niet in de richting van het winkelcentrum rijdt. Als de politie genoeg informatie heeft, wordt een agent ingezet die de verdachte persoon of de personen kan gaan volgen of controleren.

De politie heeft drie jaar voor de proef uitgetrokken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore