'Op kosten gejaagd'

Jongerenclubs willen dat Kamer hogere rente studieschuld schrapt

17 september 2018 07:34 Aangepast: 17 september 2018 07:59
Beeld © hackNY.org

Studenten- en jongerenorganisaties zijn woedend over het plan om de rente op de studieschuld voor studenten die vanaf 2020 gaan studeren, te verhogen. Zij roepen de Tweede Kamer op om het wetsvoorstel van tafel te halen.

Studenten bouwen enorme schulden op door het leenstelsel, 'maar dat is voor kabinet Rutte-III nog niet genoeg', zeggen de organisaties. Het kabinet wil de rente verhogen om het stelsel 'betaalbaar te houden'. Het plan moet het Rijk 226 miljoen euro opleveren. 

Leenstelsel duurder dan gedacht

Vanaf 2020 wordt de rente van studieleningen gekoppeld aan de 10-jaarsrente. Nu is dat nog de 5-jaarsrente. Door het langer vastzetten van rentes, worden die hoger.

Volgens de organisaties (de jeugdafdelingen van de vier zittende regeringspartijen JOVD, CDJA, Perspectief en de Jonge Democraten, maar ook de ISO, LSVb, NJR en CNV Jongeren) zijn ex-studenten in de toekomst al met al duizenden euro's duurder uit.

Het wetsvoorstel leidde al eerder tot veel commentaar. Het leenstelsel blijkt duurder dan gedacht en de studenten draaien voor de extra kosten op, luidt de kritiek.

Waarom boze studenten nu wél een punt hebben

Het kabinet wil de rente op studieleningen verhogen. Studenten zijn daar boos over. Roland Koopman legt uit waarom ze een punt hebben.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Studielening wordt veel duurder, studenten boos

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Liegen over je studieschuld voor hogere hypotheek: slecht idee?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore