Concurreren met vliegtuig

NS wil snellere verbinding: binnen vier uur per trein naar Berlijn

17 september 2018 06:47 Aangepast: 17 september 2018 09:20
Binnen vier uur naar de Berlijnse Kurfürstendamm Beeld © ANP

Met de trein van Amsterdam naar Berlijn binnen vier uur kan nu nog niet, maar als het aan de NS en ProRail ligt, gaat dat binnenkort veranderen.

Volgens ProRail-topman Pier Eringa moet de treinverbinding met de Duitse hoofdstad veel sneller worden om de concurrentie met het vliegtuig aan te kunnen gaan, zegt hij in De Telegraaf. Nu duurt een enkeltje Berlijn nog 6,5 uur.

Speciale locomotieven

De NS lijkt het kabinet aan zijn kant te hebben. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur zegt meer mensen uit het vliegtuig in de trein te willen krijgen. Zij staat achter het plan om korte Europese afstanden 'sneller per spoor te overbruggen'. 

Om dat te bereiken gaat de NS speciale locomotieven bestellen. Als er onderweg dan ook nog minder gestopt wordt, is een reisje Amsterdam-Berlijn binnen vier uur mogelijk. Maar daarmee moeten ook de Duitse autoriteiten nog akkoord gaan. Deze week wordt daarover overleg gevoerd.

Dit vliegveld in Berlijn gaat maar niet open

Duitse pünktlichkeit? Niet op vliegveld Berlijn Brandenburg. Het had jaren geleden al open moeten gaan maar zo ver is het nog lang niet. Correspondent Jeroen Akkermans laat in zijn rondleiding zien hoe groot het probleem is van de 'spookluchthaven'.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vanaf vandaag kun je achteraf betalen voor je treinreis

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

De perfecte citytrip: met de trein naar Berlijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore