Recordzomer

En weer sneuvelt er een weerrecord: 2018 telde nu al de meeste warme dagen ooit

16 september 2018 07:43 Aangepast: 16 september 2018 08:40
Lekker in het zonnetje op een terras.

De zomer van 2018 blijft records breken. Gisteren werd het record meeste warme dagen in een jaar uit 2003 al geëvenaard. De verwachting is dat het de komende dagen en weken ruim wordt overtroffen.

Gisteren werd het 20,3 graden in De Bilt, goed voor alweer de 116de warme dag in het jaar. Vandaag komt daar nummer 117 bij en dan is 2018 ook op dit vlak de absolute recordhouder. Een dag waarop het in De Bilt warmer wordt dan 20 graden gaat de boeken in als een 'warme dag'.

Warm tot vrijdag

En het warme weer houdt nog even aan. Zeker tot en met donderdag worden er warme - en zelfs zomerse - dagen verwacht, meldt weerman Ed Aldus van Buienradar. "Pas vrijdag maakt de temperatuur een vrije val naar normale waarden. Het wordt dan niet warmer meer dan 18 graden."

Dit jaar heeft al sinds begin augustus het record voor hoogste aantal zomerse dagen, dat zijn dagen waarop het warmer is dan 25 graden, op z'n naam staan met 55 zomerse dagen. Het ziet ernaar uit dat er ook daarvan nog zeker eentje bijkomt. Dinsdag worden temperaturen tot 30 graden voorzien.  

Slechts tien tropische dagen

Eén zomers record heeft 2018 niet bereikt: het aantal tropische dagen. Dat werd genoteerd in 1976, toen het veertien keer 30 graden werd in De Bilt. Dit jaar waren er tot nog toe slechts tien tropische dagen. 

Of het ook het droogste jaar ooit wordt, zal erom spannen. Het neerslagtekort zal de komende dagen weer flink oplopen en komt dan weer dicht in de buurt van recordjaar 1976.  

Wordt die droogte een probleem?

Boeren worstelen al maanden met de enorme droogte, maar komt het ooit zover dat we ook thuis geen water meer hebben?

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`