Ga naar de inhoud
'Rampzalig'

Grote brand legt monumentale kerk Amstelveen in de as

Beeld © ANP

De brandweer heeft het sein brand meester gegeven bij de brand in de Urbanuskerk in Amstelveen. De bewoners van twee omliggende woningen kunnen nog niet terug naar hun woning.

Dat meldt de brandweer. De pastoor was in de kerk in Amstelveen toen de brand uitbrak, zegt woordvoerder Carmen Westra van de brandweer. "Hij is er gelukkig meteen uitgegaan."

De brandweer sprak van een 'pittige klus'. "Het is een hele grote kerk." Volgens ooggetuigen duurde het lang voordat de brandweer kon blussen.

'Rampzalig'

Inmiddels is duidelijk dat een groot deel van de St. Urbanuskerk en het dak zijn vernield.

Burgemeester Bas Eenhoorn noemt de brand 'rampzalig voor de gemeenschap'. In de avond werd in een nabijgelegen centrum een opvang gerealiseerd voor alle parochianen 'om hun verdriet en verslagenheid te verwerken', zo meldt de website van de kerk. Ook morgenochtend om 10.30 uur is daar een bijeenkomst.

 

Bekijk de beelden:

Een groot deel van de kerk is verwoest.

Een aantal omliggende woningen moesten worden ontruimd. "Omdat we genoeg ruimte moesten hebben om ons werk te doen, maar ook om zeker te weten dat het goed gaat met die woningen", zegt brandweerwoordvoerder Westra.

©Inter Visual Studio

©Inter Visual Studio

©Inter Visual Studio

©Inter Visual Studio

De toren lijkt niet beschadigd en staat niet op instorten. "De toren heeft niet in de brand gestaan. Alleen het achterste deel, het schip van de kerk zoals dat heet. Maar we houden dat natuurlijk wel goed in de gaten."

De brandweer heeft er alles aan gedaan om de toren nat te houden om te voorkomen dat het vuur zou overslaan.

Nablussen

Volgens de brandweer is de schade groot. Het nablussen zal nog lang duren.

Het gebouw is een rijksmonument en werd in 1888 in gebruik genomen. Het is ontworpen door architect Pierre Cuypers, onder andere bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.

De kerkbrand was vanuit het vliegtuig te zien.

Bron: RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore