Woningnood

Buma eist actie van kabinet: meer woningbouw in Nederland

15 september 2018 17:30 Aangepast: 15 september 2018 18:11
CDA-leider Sybrand Buma

Het CDA vindt dat minister Kajsa Ollongren (Wonen) hulp nodig heeft om de woningbouw aan te jagen. Een regeringscommissaris moet met provincies en gemeenten om de tafel kunnen zitten en afdwingen dat er wordt gebouwd. Dat zegt CDA-leider Sybrand Buma tegen RTL Nieuws.

Er worden veel te weinig huizen gebouwd in Nederland waardoor het woningtekort groeit. Het doel is om in 2025 700.000 nieuwe woningen te bouwen, maar dat wordt bij lange na niet gehaald. Met het huidige tempo worden maar 500.000 woningen gehaald, blijkt uit cijfers van Rabo Research.

'Het lukt maar niet'

Regeringspartij CDA eist meer actie van het kabinet. Vlak voor Prinsjesdag komt  CDA-leider Sybrand Buma met kritiek op het beleid van minister Ollongren. "Er is een tekort van wel 200.000 woningen. Er moet gebouwd worden. We zien dat het niet snel genoeg gaat. Ik vind dat er meer kan gebeuren op het gebied van volkshuisvesting en er moet ook meer gebeuren", zegt Buma. 

Volgens Buma zijn er veel redenen waarom het niet goed gaat. "Een van de redenen is dat gemeenten, provincies en het Rijk niet op een lijn zitten. Dus een provincie zegt waar je niet kunt bouwen en een gemeente wil juist weer wél ergens bouwen, terwijl het Rijk daar dan weer moeilijk over doet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te weinig nieuwe huizen door gebrek aan bouwvakkers, trage gemeenten

De Brabantse Robyn en haar vriend weten hoe nijpend het woningtekort is. Zij zoeken al vijf jaar een huis en wonen noodgedwongen bij zijn ouders in Veldhoven. "Heel veel leeftijdsgenoten zitten ook thuis. Je komt gewoon niet aan een huis. Je zit tot je vijfentwintigste of tot je dertigste thuis." 

Het CDA vindt dat de minister hulp moet krijgen van een regeringscommissaris. Buma: "Zodat gemeenten, provincies, Rijk en bouwers bij elkaar gebracht worden. Er zijn teveel mensen die wachten op een huis en het dreigt alleen maar erger te worden als we niet oppassen."

Buma vervolgt: "Het gaat niet snel genoeg en de minister kan nooit alle gesprekken zelf voeren. De commissaris kan namens de minister  te werk gaan en zorgen dat de partijen bij elkaar komen. De commissaris moet een bestuur kunnen dwingen om de bouwopgave wel te doen."

'Opvallend de kritiek'

Volgens politiek commentator Frits Wester is het opvallend dat een regeringspartij de noodklok luidt. "Dat het CDA de minister niet daadkrachtig genoeg vindt, is opvallende kritiek. Het tempo moet omhoog. En dus moet de minister hulp accepteren vindt de partij".

Voor Robyn en haar vriend kan het snel genoeg gaan. Langer bij de schoonouders, daar zijn ze wel klaar mee. "Je wilt gewoon uit huis, je wilt uitvliegen. Net als een ieder ander. Als je studie klaar is en je bezig bent met een eigen baantje, ga je je eigen leven leiden. Daar hoort een huisje bij."  

 

Miniatuurvoorbeeld
Bouwen

Woningcorporatie faalt: kosten ruim 800 miljoen euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore