Ga naar de inhoud
Nederland

Starbucks betaalt miljoenen staatssteun terug

Beeld © ANP

Starbucks heeft Nederland 25,7 miljoen euro terugbetaald vanwege de ongeoorloofde staatssteun die de Amerikaanse koffieketen kreeg tussen 2008 en 2014.

Nederland heeft de miljoenen teruggevorderd in opdracht van de Europese Commissie die van oordeel is dat de belastingvoordelen die het bedrijf in Nederland genoot, niet door de beugel kunnen. Starbucks had een constructie verzonnen waarbij royalty's voor hun eigen receptuur werden afgedragen aan een ander onderdeel van het bedrijf. Dat bedrag mocht van de Nederlandse fiscus vervolgens weer van de winst worden afgetrokken, waardoor het bedrijf veel minder belasting hoefde te betalen. 

Dat mag niet, bepaalde de Europese Commissie vorig jaar. Er zou sprake zijn van ongeoorloofde staatsteun. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën was daar nog niet zo van overtuigd en spande een rechtszaak aan bij het Europese Hof van Justitie

'We zullen het niet meer doen'

Daar had Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging geen boodschap aan. Zij wilde dat Nederland het geld toch terugvroeg. Alhoewel de zaak bij de rechter nog loopt, stuurde Nederland toch alvast de rekening. De Europese Commissie 'verwelkomt' het besluit. Ook heeft de overheid beloofd dat de toekomstige belastingafdracht van Starbucks in lijn zal zijn met de beslissing van de Commissie. 

Het Nederlandse ministerie van Financiën kan niet op individuele zaken ingaan, maar laat weten uit te voeren wat de Europese Commissie hen opdraagt.

Meer op rtlz.nl: